Haastattelussa Cheek

Haastattelut · Neea Jokinen

Suomalaisen hiphopin kiintotähti Cheek julkaisi uuden Sokka irti -albuminsa 18. huhtikuuta. Levyn ensimmäisen Pyrkiny vähentää -singlen musiikkivideo on kerännyt YouTubessa jo lähes miljoona katselukertaa. Albumi on siis saanut erittäin hyvän vastaanoton.

Stara kävi katsastamassa Helsingin The Circus -klubilla räppärin uuden albumin julkaisukeikan. Samalla kyselimme Cheekin, eli Jare Henrik Tiihosen, kuulumisia ja ajatuksia hänen seitsemännen studioalbuminsa julkaisukeikasta.

– Kiireiset fiilikset. Koko päivä on ollut sinkoilemista ja nimilistan tekemistä. Naputtamistahan tää on, mutta silti tosi kivaa. Keikalle on tulossa paljon kavereita, Cheek kertoi Staralle.

”Sokka irti on erilainen albumi”

Vuoden alussa julkaistulla Pyrkiny vähentää -kappaleella kuullaan muun muuassa räppäri Spektiä. Albumin nimeä kantava Sokka irti -kappale sai ensisoittonsa maaliskuussa. Albumin singlet ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton ja fanien odotukset olivatkin korkealla ennen levyn julkaisua. Stara tiedusteli Cheekiltä, pitääkö hän tuoreinta albumiaan parhaimpana tuotoksenaan.

– Olen mieluummin sanonut, että Sokka irti on erilainen levy. Koko albumin lähtökohtana olikin tehdä erilainen levy. Siinä voin sanoa onnistuneeni.

Suomen suosituimpiin räppäreihin lukeutuva Cheek on tehnyt jo lukuisia hittikappaleita, kuten Raplaulajan vapaapäivä, Tuhlaajapoika, Liekeissä, Jos mä oisin sä ja Jippikayjei. Räppäri kertoi haastattelussa tiettyjen kappaleiden nousseen uudelta albumiltaan omiksi suosikeikseen. Samalla hän paljasti miten albumin nimi syntyi.

– Pidän enemmän levyn sielukkaimmista kappaleista, kuten Anna mä meen ja Liian viilee. Ne kuuluvat suosikkeihini. Joka levyltä tärkeimmiksi kappaleiksi nousevat yleensä ne, missä olen antanut lyriikoilta ja tekstipuolelta enemmän itsestäni, Cheek kertoi.

– Levyn nimi keksittiin Sokka irti -nimisen kappaleen jälkeen. Idea lähti siitä, kun kaveripiirini jankutti pitkään ”Tänään lähtee sokka irti” -lausahdusta. Sanoin kavereilleni, että tuon pätkän aion vielä käyttää jossain, Cheek kertoi.

– Siitä tulikin biisi ja mielestäni se kuvaa parhaiten koko albumia. Ideana oli tehdä räjähtävä pakkaus, jossa annetaan ikään kuin ”all-out” tekstipuolelta ja biittipuolelta.

Kahdentoista kappaleen albumilla kuullaan Cheekin lisäksi useita muita artisteja kuten Sami Saarta, Spektiä, Yasmine Yamajakoa, Jonne Aaronia ja Mikael Gabrielia. Cheek kertoi miten yhteistyö Negative-yhtyeen keulahahmo Jonne Aaronin kanssa sai alkunsa.

– Olen aina pitänyt Jonne Aaronista. Olemme tavanneet usein festareiden backstageilla. Meiltä on tulossa pian televisioprojekti, jossa Jonne on mukana. Ajattelin, että duetto on hauska tapa aloittaa tuleva yhteistyö. Jonnella on tarpeeksi vahva ääni Anna mä meen -kappaleeseen, Cheek kertoi.

”Vuosi vuodelta tulee enemmän rap-festareita”

Cheek on tunnettu tähti Suomen musiikkifestareilla, sillä räppäri kuuluu etenkin rap-festivaalien kärkinimiin. Tulevana kesänä Cheekillä on tiedossa lukuisia keikkoja suuryleisön edessä. Cheek kertoi odottavansa etenkin oman musiikkigenrensä festareita. Samalla hän raotti tulevien keikkojensa sisältöä.

– Pipefest, Blockfest ja Summer Up – odotan etenkin rap-festareita. Mielestäni on törkeän hienoa, että vuosi vuodelta tulee enemmän rap-festareita, hän kertoi.

– Hittibiisini pysyvät keikoillani, eikä se tule koskaan muuttumaan. Lyömme siihen mukaan uusia biisejä sopivin määrin. Yritin tehdä albumista ikään kuin soundtrackin kesää varten. Se on nopeatempoisempi ja sieltä löytyy keikoilla toimivaa tavaraa. On ollut mahtavaa soittaa uutta materiaalia.

Cheek yllätti viime vuonna Tampereella järjestettävässä Blockfest-tapahtumassa, kun hän heitti kesken esityksensä 2.500 euroa seteleinä yleisön sekaan. Tulevana kesänä ei enää tulla näkemään rahasadetta.

– Kyllä se jäi sellaiseksi yhen kerran jekuksi. Täytyy keksiä taas jotain uutta kivaa seuraavalle kerralle. Koko idea lähti sellaisesta hyvähenkisestä painostuksesta, rap-artisti kertoi.

Cheek toteutti viime vuonna haaveensa, kun hän perusti oman Liiga Music -levy-yhtiön. Räppäri on tällä hetkellä yhtiön ainut artisti. Muita uravalintoja miehellä ei ole suunnitelmissa.

– Aion pysyä levyalalla varmaankin koko loppuelämäni. Levy-yhtiötä alamme kehittelemään jossain vaiheessa. Nyt pitää kuitenkin antaa kaikkensa omaan Sokka irti -albumiin, hän kertoi.

”Lavalle lentelee vaikka mitä – tuopeista pikkuhousuihin”

Pitkän ja menestyksekkään musiikkiuran tehnyt Cheek on kerännyt vuosien varrella itselleen vankan fanikannan. Haastattelussa räppäri kertoi näkevänsä keikkojensa eturiveissä tuttuja kasvoja. Lisäksi hän kertoi innokkaimpien fanien heittelevän esiintymislavoille monenlaista tavaraa.

– Olen nähnyt keikkojen eturiveissä tuttuja faneja. Se lämmittääkin aina sydäntäni, jos näen tyyppejä, jotka ovat fanittaneet minua jo kymmenen vuoden ajan. Sellaisiakin on, Cheek kertoi.

– Fanien kanssa on ollut outojakin tapaamisia, mutta nyt ei tule mieleen mitään tiettyä. Kaikennäköistä, lavalle on heitelty vaikka mitä. Tuopista pikkuhousuihin.

Lähes vuosittain uusia albumeja julkaiseva Cheek kertoi haastattelun päätteeksi vapaa-ajastaan. Kiireinen rap-artisti kertoi rentoutuvansa vapaa-aikanaan ystäviensä seurassa. Lisäksi hän pitää rentoutumisen reseptinä matkustelua.

– Hengailen ystävieni kanssa ja matkustelen ulkomaille. Ne on mulle sellainen resepti hyvään oloon, Cheek kertoi Staralle ja suuntasi valmistautumaan levyjulkkareiden esiintymiseensä.

Neea Jokinen