Hengenvaara: Harmittomalta tuntuva vappupila voi johtaa kuolemaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Parhaillaan juhlittava vappupäivä on monille perheen pienimmille pitkän odotuksen täyttymys, koska he pääsevät silloin vanhempiensa kanssa vapputoreille ja saavat vappupalloja. Monet lapset – ja aikuisetkin – hauskuttavat kanssaihmisiään myös Aku Ankka -äänellä hengittämällä ilmapallojen heliumia.

Harva kuitenkaan tietää, että heliumin hengittäminen voi pahimmassa tapauksessa viedä hengen. Kaasuyhtiö AGA muistutti taannoin kansalaisia siitä, että heliumia ei tulisi hengittää tukehtumisvaaran takia. Kaasu voi nimittäin jäädä keuhkoihin syrjäyttämään happea vielä senkin jälkeen, kun sen äänenkorkeuteen vaikuttava hauska vaikutus on jo ohi.

AGA-yhtiön turvallisuuspäällikkö Aila Weawer kertoi aiemmin, että heliumin aiheuttamaa tukehtumisvaaraa aliarvioidaan usein, sillä tukehtuminen voi tapahtua ilman ennakkovaroitusta. Heliumista tulee siis nauttia vain vappupallon sisällä.