Harvinainen ilmiö tänään Suomen taivaalla: ”Ei aihetta pelkoon”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ensi yönä ympäri maailmaa katsellaan tavallista useammin taivaalle, sillä täysikuu on nyt suurempi ja kirkkaampi kuin koskaan. Kyseessä on superkuu-niminen ilmiö. Superkuuksi sanotaan tilannetta, jossa kuu on täysikuun aikaan kiertoradallaan lähimmillään maapalloa.

Kuu on suurimmillaan sunnuntaina aamulla kello 6.35 Suomen aikaa. Silloin kiertolainen on 356.955 kilometrin päässä maasta. Se on 30 prosenttia kirkkaampi ja näyttää 16 prosenttia suuremmalta kuin täysikuut keskimäärin vuonna 2012.

Asiasta uutisoineen National Geographic -julkaisun mukaan Superkuu-nimitys keksittiin vuonna 1979. Monet uskovat, että superkuu aiheuttaa maapallolla onnettomuuksia ja luonnonilmiöitä, mutta astronomien mukaan näin ei kuitenkaan ole. Maaliskuussa 2011 nähtiin kirkkain superkuu kahteen vuosikymmeneen, kun Kuun etäisyys Maasta oli vain 356.575 kilometriä.