Teknologiateollisuus: Suomalainen sisällöntuotanto vaarassa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Teknologiateollisuus tyrmää selvitysmies Markus Leikolan esittämän hyvitysmaksujärjestelmän merkittävän laajentamisen. Esitetty malli on kauttaaltaan epäsopiva nykyiseen digitaaliseen maailmaan ja toteutuessaan se johtaisi suomalaisten työpaikkojen ja verotulojen siirtymiseen ulkomaille.

Opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämä selvitysmies Markus Leikola esittää hyvitysmaksujärjestelmän merkittävää laajentamista siten, että jatkossa hyvitysmaksua maksettaisiin elektronisista laitteista ja tallennusalustoista, pilvisisältö- ja tallennuspalveluista sekä digitaalisista sisältötuotteista ja -palveluista.

Uusina tuotteina ja palveluina hyvitysmaksun piiriin tulisivat esimerkiksi tietokoneet, tabletit, tulostimet, pilvi- ja verkkosisältöpalvelut, äänikirjat sekä ääni- ja videotallenteet. Matkapuhelinten, paperikirjojen ja paperilehtien sisällyttämistä järjestelmään harkitaan myös. Teknologiateollisuus pitää ehdotusta epäonnistuneena rahastuksena.

– Ehdotettu järjestelmä ei sovellu digitaalisille markkinoille, eikä se ole Suomen ja EU:n digitaalisia sisämarkkinoita koskevien tavoitteiden mukainen, Teknologiateollisuuden johtava asiantuntija Michaela Ramm-Schmidt toteaa.

Ehdotettu malli loisi Michaela Ramm-Schmidt mukaan huomattavia esteitä suomalaiselle sisällöntuotannolle, sisältöliiketoiminnalle ja laitekaupalle, ja se johtaisi siten suomalaisten työpaikkojen ja verotulojen siirtymiseen ulkomaille. Ennen pitkää kotimainen sisältö näivettyisi ja ulkomaisen sisällön käyttö lisääntyisi.

– Tekijälle kuuluu säännösten mukainen korvaus, mutta maksukertymän tulee heijastaa yksityisestä kopioinnista aiheutuvaa todellista haittaa. Tavoitteena tulee olla siirtyminen puhtaaseen lisensointiin, jossa sisältö välittyy markkinaehtoisesti tekijältä kuluttajalle, Teknologiateollisuuden innovaatioverkostojen ryhmäpäällikkö Juha Saarnio toteaa.