Lääkärit diagnosoivat lemmenkipeäksi – teini kuoli tuberkuloosiin: ”Uskomaton laiminlyönti!”

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Tuberkuloosi on tauti, johon vielä 1900-luvun alussa kuoli Suomessa tuhansia ihmisiä. Jossain puolilla maailmaa ihmisiä edelleen menehtyy keuhkosairauteen. Länsimaissa tauti voidaan yleensä hoitaa jo alkuvaiheessa pois, mutta näin ei kuitenkaan tehdä joka kerta.

Nyt eräs brittiläinen teini on kuollut, koska lääkärit eivät uskoneet tämän sairastavan tuberkuloosia. Lääkärit eivät ottaneet keuhkosairaan tytön tilaa vakavasti, vaan pitivät tätä lemmensairaana. 15-vuotiaan Alina Saragin sairaus luokiteltiin mielenterveysongelmaksi.

Lääkärit epäilivät hänellä bulimiaa, ja kehottivat tyttöä hakeutumaan psykiatrin tai henkiparantajan puoleen. Tytön vanhemmat soittivat lääkäreille yli 50 kertaa heidän tyttärensä terveydentilasta. Alina sairasti tautia 4,5 kuukauden ajan saamatta siihen kunnollista hoitoa.

Lääkärit jopa suoraan kieltäytyivät testaamasta oliko tytöllä tuberkuloosia. Teinin paino putosi sairauden vuoksi paljon, koska hän joutui jossain vaiheessa syömään pelkkää vauvanruokaa. Tytön vanhemmat ovat järkyttyneitä lapsensa kuolemasta ja lääkäreiden välinpitämättömyydestä, joka johti siihen.

– Tämä oli uskomaton laiminlyönti. Tyttäreni kärsi kovista kivuista ja oksensi monta kertaa päivässä. Lääkärit syyttivät minua hänen lellimisestään, kertoo Alinan isä Sultan Sarag Daily Mail -sivustolle.