Arvostelu: Diktaattori

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Sasha Baron Cohenin komediat ovat olleet viime vuosien menestyneimpiä. Borat ja Bruno -parodiadokumenteillaan huippusuosioon noussut koomikko lunastaa nyt odotukset uusimmalla Diktaattori-elokuvallaan, jonka persoonallisena henkilöhahmona nähdään kenraaliamiraali Aladeen. Kotimaataan Wadiyaa rautaisella otteella ohjaavan hirmujohtajan esikuvana huhutaan olleen diktaattori Saddam Hussein.

Cohenin tuorein roolihahmo ihastuttaa maataan rakastavasti alistavana Lähi-idän diktaattorina, joka joutuu länsimaiden painostuksen vuoksi lähtemään Yhdisvaltoihin ratkomaan kansakuntien välisiä suhteita. Hemmoteltu kenraaliamiraali Aladeen joutuu matkallaan juonittelun uhriksi, ja menettääkin yllättäen korkean asemansa. Elokuva näyttää humoristisesti, miten ylväs kenraali saa uutta syvyyttä elämäänsä ystävien, kuten feministihippi Zoeyn ja tiedemies Nadalin kautta.

Diktaattori oppii näkemään teloitusten ja itsekkäiden hirmutöiden taakse ja löytää sydämestään paikan hempeämmille tunteille. Cohenin komiikka pyörii tässäkin filmatisoinnissa stereotyyppeihin nojaavissa vitseissä ja sympaattisen, mutta narsistisen henkilöhahmon toilailuissa. Aladeenin suhde länsimaailmaan parodioi selvänäköisellä tavalla kansakuntien toisiaan kohtaan osoittamia ennakkoluuloja.

Elokuva nojaa niin vahvasti pelkästään sen päätähden karismaan, että muut henkilöhahmot jäävät auttamatta varjoon. Scary Movie -elokuvista tunnettu Anna Faris on kuitenkin erinomainen valinta kenraaliamiraali Aladeenin ristiriitaisen rakkauden kohteeksi. Näyttelijätär tulkitsee kainalokarvojaan kasvattavan feministin roolin tutuksi tulleella lennokkaan estottomalla tyylillään.

Kokonaisuutena Larry Charlesin ohjaama Diktaattori jätti hyvän jälkimaun suuhun, ja elokuva antoi koko puolitoistatuntisensa edestä naurettavaa. Koomikko Cohenin näkisikin tulevaisuudessa mielellään keskittyvän parodiadokumenttien sijaan kokoillan elokuviin, sillä niissä nähdään myös hänen taitonsa elokuvakäsikirjoittajana. Komedian sanotaan olevan eräs haastavimmista genreistä, mutta Diktaattorin myötä Sasha Baron Cohen kohoaa eittämättä valtavirran arvostaman populaarin nykykomedian kärkeen.

Lajityyppi: Komedia

Ohjaaja: Larry Charles

Pääosissa: Sasha Baron Cohen, Anna Faris, Ben Kingsley, John C. Reilly, Jason Mantzoukas

Ensi-ilta: 16.5.2012

Kesto: 1 h 23 min

Ikäraja: K12

Pisteet 4/5