Tutkimus: Ihmiset ovat rehellisimpiä tekstiviesteissä

Digi · Anna Poikkimäki

Rehellisyyttä pidetään ihmissuhteissa hyveenä, ja monet luottavatkin helposti ihmisiltä kasvotusten saamiinsa vastauksiin. Nyt uusi tutkimus kuitenkin paljastaa, että näin ei kannattaisi välttämättä tehdä, koska rehellisyys kukoistaakin kirjoitetussa tekstissä.

Amerikkalainen tutkimus väittää, että kun on kyse arkaluontoisista asioista, ihmiset ovatkin itse asiassa rehellisimpiä tekstiviesteissään. Kysely tehtiin noin 600 iPhone-puhelimen käyttäjälle. Tutkimuksella pyrittiin kartoittamaan ihmisten asenteita totuudellisten vastausten antamiseen, uutisoi Daily Mail -sivusto.

Vastausten perusteella heidän käytöksensä muuttui tekstiviestejä kirjoittaessaan huomattavasti verrattuna siihen, mitä ihmiset puhuivat toisilleen kasvotusten tai puhelimessa. Tutkijoiden mielestä oli yllättävää, että ihmiset mielsivät tekstiviestien kirjoittamisen turvallisemmaksi tavaksi kertoa salaisia asioita, kun viesteistä kuitenkin jää näkyviin visuaalinen todiste.

Tutkimuksessa selvisi myös, että tekstiviesteinä kirjoitetut vastaukset ovat paljon kattavampia ja sisältävät enemmän informaatiota. Ihmiset kokevat tekstin kirjoittamisen aiheuttavan vähemmän paineita, ja ovat siksi avoimempia vastauksissaan. Tutkijat huomasivat myös, että vaikka ihmiset olisivat olleet vastatessaan kiireisiä tai häiritsevissä ympäristöissä, heidän vastauksensa olivat silti kirjoitetussa viestissä lähempänä totuutta.