Iron Sky yllättävissä vaikeuksissa – Yhdysvaltojen ensi-ilta hämärän peitossa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen elokuva Iron Sky on niittänyt menestystä Suomen lisäksi jo lukuisissa muissa maissa, ja elokuvan kokonaiskatsojamäärä lähentelee parhaillaan miljoonaa. Suomessa katsojia on ollut tähän mennessä 173.000. Kaikkialla elokuvan alkutaival ei kuitenkaan ole ollut yhtä hyvä.

Britanniassa elokuva sai ensi-iltansa eilen, mutta sitä edelsi merkillinen vääntö paikallisen levitysyhtiön kanssa. Levittäjä aikoi nimittäin alunperin esittää suomalaisleffaa elokuvateattereissa vain yhden päivän ajan. Lopulta levittäjä taipui leffan tekijöiden ja fanien vaatimuksiin jatkoajasta. Nyt tilanne näyttää hyvältä, sillä Staran saamien tietojen mukaan ensi-iltana elokuvateatterien edessä oli jopa korttelin ympäri ulottuvia jonoja.

Ongelmat eivät kuitenkaan loppuneet vielä elokuvan saamiseen valkokankaalle, sillä brittiläinen levitysyhtiö Revolver ei ole maksanut suomalaisille lainkaan korvauksia elokuvasta. Tämä siitä huolimatta, että maksujen ensimmäinen erä olisi tullut maksaa jo ennen elokuvan ensi-iltaa. Parhaillaan suomalaiset harkitsevat toimenpiteitä tilanteen vuoksi. Ne voivat olla hyvinkin radikaaleja.

Tällä hetkellä elokuvan kuumin kysymys koskee maailman suurinta elokuvamarkkinaa, Yhdysvaltoja. Elokuvayhtiöllä on jo olemassa sopimus merkittävän levittäjän kanssa, mutta vieläkä ei kuitenkaan ole tiedossa koska elokuva nähdään amerikkalaisilla valkokankailla. Parhaillaan suomalaiset toivovat, että ongelmat Britannian levityksessä eivät vaikuttaisi Yhdysvaltojen tilanteeseen. Iron Sky saanee ensi-iltansa rapakon takana tulevan kesän aikana, mutta ajankohta ei ole vieläkään tiedossa.