Sairaala piti vastasyntynyttä 1 200 euron panttina: ”Maksa tai et saa lastasi”

Ohhoh! · Neea Jokinen

Suomessa synnytys ei ole täysin ilmaista, sillä lisämaksua voi tulla esimerkiksi erikoistoiveista ja muista hoitokuluista. Nyt erään kreikkalaisen äidin uutisoitiin järkyttyneen, kun sairaala ei antanut hänelle vastasyntynyttä lastaan maksuvaatimusten takia.

Kreikan Ateenassa sijaitseva Helena Venizelou -sairaala nimittäin uhkasi pitävänsä vastasyntyneen huostassaan, jos äiti ei maksa keisarinleikkauksesta aiheutunutta 1.200 euron maksua. Anna-nimisen naisen mukaan kyseinen sairaala teki samaisen uhkauksen lähes kaksi vuotta sitten, kun hän synnytti esikoislapsensa.

– Sairaala vaati meitä maksamaan huiman rahasumman, jotta saisimme vauvamme. Olen juuri synnyttänyt, ja en saa vauvaani, jos en pysty maksamaan? Eikö näillä ihmisille ole omia lapsia? Anna kommentoi BBC-televisiokanavalle.

Naisen mukaan hän oli maksanute sairaalan vaatiman laskun ensimmäisestä synnytyksestään. Tällä kertaa toisen lapsensa synnyttäneellä äidillä ei kuitenkaan ollut varaa moiseen rahasummaan. Women Against the Debt -järjestön mukaan sairaala riistää asiakkailtaan huimia summia, jotta velkaongelmissa ryvettyvä Kreikka saisi maksullisten valtion tarjoamien palveluiden avulla lyhennettyä kansainvälisiä velkojaan.