Tutkijat paljasti: Tämä ruokavalio tekee ihmisen onnelliseksi

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Terveysasiantuntijat keskustelevat aika ajoin siitä, mikä ruokavalio on ihmiselle terveellisin. Nyt eräs espanjalainen tutkimus on todennut, että niin sanottu välimerellinen ruokavalio tekee syöjänsä onnelliseksi.

Las Palmasin ja Navarran yliopistojen tutkimuksessa haastateltiin yli 11.000 yliopisto-opiskelijaa. Tutkimuksessa tarkkailtiin opiskelijoiden vaihtelevia ruokailutottumuksia neljän vuoden ajan. Tutkimuksen lopussa suoritetussa kyselyssä Välimeren ruokavaliota noudattaneet opiskelijat saivat korkeimmat lukemat elämänlaatunsa suhteen.

Välimeren ruokavaliota noudattavat olivat yleisesti tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut tutkimukseen osallistuneet henkilöt. He määrittelivät sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvointinsa hyväksi. Tutkijat päättelivät kyselyn perusteella Välimeren ruokavaliolla olevan onnellisuutta lisääviä ominaisuuksia.

Välimerellinen ruokavalio sisältää terveellisiä rasvoja, kalaa ja mereneläviä. Siihen kuuluu myös säännöllinen hedelmien, vihannesten ja pähkinöiden nauttiminen. Ruokavalion tiedetään muun muassa vähentävän kroonisia sairauksia ja sen sanotaan pidentävän ikää.

Monilla Välimeren ruokavaliota suosivilla alueilla on normaalia pienempi kuolleisuusluku. Uusi tutkimus todisti nyt ensimmäistä kertaa, että kyseinen ruokavalio vaikuttaa kohentavasti myös ihmisen henkiseen hyvinvointiin.

– Maailman väestön vanhentuminen on saanut tutkijat pohtimaan syitä onnelliseen elämänlaatuun ja kestävään terveyteen. Välimerellistä ruokavaliota voidaan suositella terveyttä ylläpitävänä ravintomallina, kertoi tutkija Patricia Henrmquez Sanchez Daily Mail -sivustolle.