Tutkija pelottelee: Ihmiskunta lähestyy sukupuuttoa?

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Erilaiset katastrofielokuvat pyrkivät usein kuvaamaan olosuhteita, joissa ihmiskunta joutuu perimmäisten kysymysten äärelle tuhottuaan oman planeettansa elinolosuhteet. Nyt erään tutkijan mukaan kauhuskenaario voi olla totta tulevaisuudessa.

Tutkija Anthony Barnoskyn mukaan maapalloa voi odottaa sukupuutto ja suuret muutokset, jollaisia nähtiin viimeksi jääkaudella 12.000 vuotta sitten. Hän ennustaa laajoja eläinlajien sukupuuttoja. Niissä jopa puolet nisäkkäistä voisi teoriassa kadota tyystin maapallolta.

Ihmisten luomat muutokset vaikuttavat ympäristöön nopealla tahdilla. Ne kiihdyttävät luonnonilmiöitä, jonka vuoksi muutokset ovat dramaattisempia. Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on noussut 35 prosenttia, jonka vuoksi planeetan ilmasto muuttuu lämpimämmäksi.

Ihmispopulaation kasvu koettelee myös maapalloa. Tällä hetkellä maailmassa on noin 7 miljardia ihmistä. Tutkijan mukaan vuoteen 2050 mennessä maailman väkiluku voi olla hurjat 9 miljardia.

– Erittäin suurella todennäköisyydellä vuosisadan lopussa maapallo on hyvin erilainen paikka, kertoo tutkija Anthony Barnosky Live Science -sivustolle.