Oletko väsynyt? Näillä vinkeillä nostat energiatasoasi

Lifestyle · Neea Jokinen

Moni suomalainen on varmasti huomannut viime viikkojen aikana energiatasonsa nousseen lämpimien ja valoisten kesäaamujen ansiosta. Väsymys saattaa kuitenkin iskeä työpäivän aikana neljän seinän sisällä tai tietokoneruudun äärellä. Nyt Shape-lehti on julkaissut listan vinkkejä, joiden avulla voi piristyä hetkessä.

Lehden mukaan yksi piristyskeino on kateenkorvan eli tyymuksen taputtelu. Rinnan kohdalla sijaitsevaa kateenkorvaa kannattaa taputella sormenpäillä 20 sekunnin ajan, sillä se kiihdyttää T-imusolujen tuotantoa ja lievittää stressiä. Ravitsemusasiantuntijan Marian Buck-Murrayn mukaan kateenkorvan taputtelun aikana kannattaa hengittää syvään ja rauhallisesti.

Väsymys voi haihtua kuin tuhka tuuleen, jos istuu esimerkiksi 15 minuutin ajan auringossa. Terveystutkija Lorraine Maitan mukaan auringonvalo virkistää ja kohottaa mielialaa. Etenkin sisätöitä tekevien tulisi pitää useita taukoja työpäivänsä aikana ja mennä esimerkiksi kävelemään raikkaaseen ulkoilmaan.

Kahvinjuojien kannattaa välillä kokeilla vihreän teen juomista, sillä terveysasiantuntijoiden suosittelemassa teessä on myös kofeiinia. Tutkijoiden mukaan vihreällä teellä on myös edistäviä vaikutuksia painonpudotukseen. Istumatyö rasittaa, joten kannattaa välillä esimerkiksi nousta seisomaan ja pitää vetreyttävä jumppatuokio työkavereiden kanssa.

Ravitsemusasiantuntija Joanna Chodorowska kehottaa väsyneitä ihmisiä valmistamaan itselleen ”vihreän monsteri-juoman”. Piristävään smoothie-juomaan voi sekoittaa esimerkiksi lehtikaalia, inkivääriä, sitruunaa, omenaa ja valkosipulia. Vihreä seosjuoma nimittäin puhdistaa kehoa ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Myös vitamiineja pursuavan omenan syöminen nostattaa vireystasoa.