Tiesitkö tämän? Nämä terveellisenä pidetyt ruoat sabotoivat laihdutuksen

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Terveysasiantuntijat ovat vuosia puhuneet tiettyjen ruoka-aineiden terveellisyydestä. Nyt asiantuntijat kuitenkin kumoavat monet vanhoista ruokamyyteistä, ja asettavat uudet raamit terveinä pidetyille ruoka-aineille.

Monet laihduttajat suosivat salaateissaan vähärasvaista salaattikastiketta ja pyrkivät minimoimaan salaattiannosten rasvaiset ainesosat. Ravintoterapeutti Vicki Edgsonin mukaan tiettyjen ruoka-aineiden tervehdyttävä vaikutus korostuu, kun niitä syödään yhtä aikaa. Rasva itse asiassa parantaa salaatin vaikutuksia, koska se auttaa siinä olevia ravintoaineita imeytymään elimistöön. Ihmisiä suositellaankin lisäämään salaatteihinsa rasvaista vuohenjuustoa, oliiviöljyä, avokadoa tai salaattia.

Samaan myyttiin lukeutuu rasvattoman maidon suosiminen täysmaidon sijaan. Täysmaito sisältää A, D, E ja K-vitamiineja, jotka imeytyvät elimistöön paremmin rasvan kera. Täysmaito ei ole hurja lihottaja, sillä siinä on rasvaa vain neljä prosenttia. Tähtien kunto-ohjaajan James Duiganin mukaan eroa voi verrata vaikka kermaan, jossa rasvaa on jopa huimat 50 prosenttia.

Vuosien ajan ihmisille on markkinoitu prosessoitua margariinia aidon voin sijaan. Margariini on kuitenkin käsiteltyä rasvaa, jota ihmiskeho ei pysty välttämättä täysin sulattamaan. Margariinin sisältämä rasva varastoituukin useimmiten käyttämättömänä kehoon ja vaikeuttaa laihdutusta. Voin luonnonmukaiset ainesosat sen sijaan vähentävät esimerkiksi sydänsairausten riskiä.

Yleisen oletuksen mukaan rasvaa pidetään terveydelle vaarallisempana ainesosana kuin sokeria. Virheellisesti moni luulee myös sokeria olevan vain makeisissa, vaikka sitä löytyy piilotettuna monista tuotteista. Duigan kertoo Daily Mail -sivustolle, että oikeastaan sokeri lihottaa enemmän kuin rasva. Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että sokeri vaikuttaa sydänsairausten syntyyn.

Erään myytin mukaan hedelmiä ei voi syödä tarpeeksi päivässä. Tämä oletus ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä ihminen voi saada tarpeekseen niiden sisältämästä hedelmäsokerista. Liiallinen hedelmien syöminen voi aiheuttaa turvotusta ja vatsakipuja. Edgson suositteleekin nauttimaan enemmän vihanneksia kuin hedelmiä. Erinomaisia terveyspommeja ovat myös antioksidantteja sisältävät ohutkuoriset hedelmät kuten omena ja päärynä.