Televisiotähti auttoi ratkaisemaan äitinsä murhan – poliisi mokasi rajusti

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Suomessa ehkä parhaiten Oikeus ja kohtuus -televisiosarjasta tunnettu 50-vuotias amerikkalaisnäyttelijä Dylan McDermott on tehnyt jo pitkän uran Hollywood-näyttelijänä. Nyt mies on otsikoissa ammattinsa sijaan 45 vuotta sitten tapahtuneen murhan johdosta.

The Republican-American -lehti kertoo, kuinka McDermott on ollut merkittävänä osallisena ratkaisemassa vuonna 1967 tapahtunutta äitinsä murhatapausta. Näyttelijän äiti Diane McDermott kuoli päähän kohdistuneen laukauksen seurauksena kotonaan Waterburyssä Connecticutissa. Tapaus on lojunut ratkaisemattomana viimeiset 45 vuotta, mutta nyt poliisi on vihdoin saanut selville, kuka murhasi Dianen.

Tapahtumahetkellä viisivuotias McDermott oli ollut kotinsa ulkopuolella, kun hän kuuli laukauksen. Dianen kanssa sisällä talossa oli ollut hänen heroiiniriippuvainen poikaystävänsä John Sponza, joka tunnettiin gangsteriyhteyksistään. Poliisi totesi vuonna 1967 tapauksen olleen vain onnettomuus, sillä poikaystävä kertoi naisen ampuneen itseään vahingossa päähän aseella, jota Sponza oli ollut puhdistamassa.

Sinnikäs näyttelijä kuitenkin lähestyi poliisia vuonna 2011 kysymysten kera. Tapaus avattiin uudelleen, vaikka pääepäilty Sponza oli löydetty jo vuonna 1972 murhattuna auton takakontista. Tuoreissa tutkimuksissa kävikin ilmi, että poliisit olivat päästäneet Sponzan pälkähästä murhan johdosta, koska tämä vasikoi usein tietoja poliisille. Tapauksen ensimmäinen poliisitutkinta paljastui muutenkin hutaistuksi.

Useisiin aikaisempiinkin rikoksiin syyllistynyt Sponza on tuoreen poliisitutkimuksen aikana vahvistettu Diane McDermottin murhaajaksi. Ilman Dylanin painostusta tapaus ei olisi ehkä koskaan ratkennut. Näyttelijä on kirjoittanut Twitter-mikroblogiinsa tapauksen olleen ”pitkä ja vaikea matka, joka päättyi voittoon”.