Miss Holocaust Survivor -kisat järkyttivät

Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Missikisoissa ollaan totuttu näkemään häikäisevän valkoisia hymyjä, uimapukukierroksia ja upeita iltapukuja. Nyt Israelissa ollaan kuitenkin poikettu tästä, sillä heidän missikisoissaan valkoisena sädehtivät ainoastaan kilpailijoiden hiukset. Kyseessä oli ensimmäiset Miss Holocaust Survivor -kisat.

Uutistoimisto AP nimittäin kertoo holokaustista selvinneiden naisten missikisoista, jotka järjestettiin Israelissa torstaina ensimmäistä kertaa. Kisojen kaikki 14 juutalaista naista selvisivät elossa toisen maailmansodan aikaisesta juutalaisvainosta. Tapahtuman järjestäjät ovat kertoneet halunneensa missikisoilla juhlistaa elämää, mutta perinteisesti ulkonäköön keskittyvän missikisamuotin asettaminen holokaustista selvinneiden ylle on aiheuttanut kritiikkiä.

Israelin holokaustista selvinneiden oikeuksia ajavan järjestön puheenjohtaja Colette Avital on tyrmännyt missikisat. Hänen mielestään koko ajatus holokaustin uhrien arvioimisesta ulkonäön perusteella on makaaberi, eikä hän usko sen lisäävän naisten elämien merkityksellisyyttä. Kisojen järjestäjät ovat kertoneet ulkonäön vaikuttaneen vähäisesti voittajan valintaan, sillä kisassa pääarvo annettiin naisten elämäntarinoille ja sodan jälkeiselle hyväntekeväisyystyölle.

Kisaan haki yli kolmesataa 74 – 79-vuotiasta naista ympäri Israelia. Holokaustilla, jossa saksalaiset natsit murhasivat jopa kuusi miljoonaa juutalaista, on merkittävä rooli maan historiassa. Israel saavutti itsenäisyyden holokaustin jälkimainingeissa toimittuaan turvapaikkana sadoille tuhansille pakeneville juutalaisille. Nykyään maassa asuu 200.000 ikääntyvää holokaustista selvinnyttä. Maailman ensimmäiseksi Miss Holocaust Survivoriksi kruunattiin kohta 79 vuotta täyttävä Hava Hershkovitz.