Suolatasanko muuttui valtavaksi peiliksi

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Maailman luonnonihmeet jaksavat ihmetyttää aina uudelleen ja uudelleen. Yksi näistä häikäisevistä luonnonihmeistä on Salar de Uynin suolatasanko Boliviassa, joka on kovaa vauhtia nousemassa maan tunnetuimpien nähtävyyksien joukkoon.

Kyseessä on maan Potosin departementissa sijaitseva häikäisevä suolatasanko, jonka pinta-ala on noin 10.000 neliökilometriä. Tasanko sijaitsee Andien vuorijonoon kuuluvien tuliperäisten huippujen kupeessa hieman alle neljän kilometrin korkeudessa merenpinnasta. Salar de Uynin vaikuttavin ominaisuus on sen suolamäärä, jonka arvioidaan olevan noin 10 miljardia tonnia.

Masiiviset määrät suolaa aiheuttavat yhdessä sen päällä olevan veden kanssa upean peiliefektin.Tasangolla oleskelevat vaikuttavatkin kävelevän pilvien päällä, sillä koko suolatasanko muuttuu maailman isommaksi peiliksi. Daily Mail -lehti onkin julkaissut valokuvaaja Takaki Watanaben valokuvia suolatasangon upeista maisemista. Kuvissa ihmiset todella näyttävät leijuvan taivaissa. Katso kuvat tästä.

Lehti kertoo Salar de Uynin olevan jopa niin tasainen, että Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA käyttää sen pintaa kalibroidakseen satelliittiensa kiertoradat. Suolatasangolla on myös jopa 50 – 70 prosenttia maailman litiumvarannoista. Litiumia käytetään muun muassa tietokoneiden ja matkapuhelimien akkujen valmistukseen.