Aasian lomailija: Tiesitkö tämän elefanttien kiduttamisesta?

Matkailu · Stara.fi

Lukemattomat suomalaiset käyvät vuosittain nauttimassa lomailusta Aasian maissa. Erityisesti Thaimaa on erittäin suosittu matkailukohde, joka vaikuttaa turistien silmissä suoranaiselta paratiisilta. Sitä se ei kuitenkaan ole turistien viihdyttämiseen käytetyille eläimille, jotka joutuvat toistuvan kiduttamisen kohteeksi jopa koko elämäkseen.

Muutama vuosi sitten länsimaissakin nousi kohu, kun selvisi, että turistien kanssa valokuvissa poseeraavilta liskoilta oli liimattu suu kiinni pikaliimalla. Turistit eivät tienneet, että niiden kanssa poseeranneet liskot kuolivat pian, koska ne eivät enää voineet syödä. Menehtyneiden tilalle löytyi helposti uusia liskoja. Viime vuonna turisteja järkytti myös Thaimaan Koh Samuilla olevassa apinasirkuksessa paljastuneet eläinrääkkäykset. Liskojen ja apinoiden lisäksi tiikerit ja muut villieläimet ovat lähes poikkeuksetta huumattuja.

Kuva: Stara

Vähintään yhtä surullisia tapauksia ovat turistien iloksi vangitut elefantit, jotka joutuvat kidutuksen kohteiksi jopa vuosikymmenien ajaksi, eli koko elämäkseen. Harva turisti tietää, miten elefanteilta hakataan jo nuorena pois niiden vapaa tahto. Staran tietoon on tullut parikin tapausta, joissa elefantit ovat yrittäneet toimia omin päin turistikierroksilla, mutta ne on ”palautettu ruotuun” nopeasti kepeillä ja piikeillä – turistien istuessa vielä niiden selässä.

Parhaillaan sosiaalisessa mediassa leviää suomalainen blogikirjoitus Totuus elefanttiturismista, joka käsittelee samaa asiaa ja on järkyttävine kuvineen koskettanut monia. Elefanttien pienet poikaset riistetään emoiltaan hakattavaksi ja viilleltäväksi kunnes ne alistuvat täysin ihmisen tahtoon. Pahimmissa tapauksissa pienten elefanttien korviin ja jalkoihin isketään nauloja tuottamaan niille sanoinkuvailematonta tuskaa. Tätä traagista asiaa on käsitelty lukuisissa artikkeleissa ja dokumenteissa sekä Wikipediassa. Eläinrääkkäys on vakava asia, joka on tarpeen tuoda toistuvasti turistien tietoon blogeissa ja muissakin medioissa.

Seuraavalla Thaimaan lomamatkalla kannattaa jättää väliin elefanttiajelut ja apinasirkukset sekä tiikerien ja liskojen kanssa valokuvissa poseeraukset.

Kuva: Stara

Viime vuonna maailmaa kohahdutti englantilaisessa sirkuksessa paljastunut skandaali, jossa Anne-nimistä elefanttia kidutettiin päivittäin vuosikausien ajan. Mediahuomion ansiosta Anne pääsi lopulta kärsimyksistään ja elää nykyisin onnellisesti elefanteille perustetussa luonnonpuistossa. Elefantin pahoinpitelijät joutuivat oikeuteen vastaamaan syytteisiin eläinrääkkäyksestä.