Haastattelussa Neljä Ruusua -yhtyeen Ilkka Alanko

Haastattelut · Stara.fi

Suomen kaikkien aikojen suosituimpiin rockyhtyeisiin lukeutuva Neljä Ruusua tekee tänä kesänä ensimmäisen varsinaisen kiertueensa vuosikausiin. Perjantaina Tampereella Tammerfestin päälavalle noussut yhtye sai huikaisevan vastaanoton.

Stara tiedusteli yhtyeen keulahahmon, Ilkka Alangon, tunnelmat heti keikan jälkeen tapahtuman backstagella. Hän oli luonnollisesti itsekin haltioissaan yleisön hurmoksesta.

– Tää on ollut koko kesä tällaista. Tässä on nyt tehty 11 keikkaa ja ja vielä kaksi on jäljellä. On ollut kyllä yhtä hurmosta koko ajan. Ihan mieletöntä. Hiki lentää ja rokki raikaa, Ilkka Alanko kertoi silminnähden innoissaan.

Tiivis keikkapaketti tuo yhtyeen mieliin jälleen takavuosien turneet. Keikat eivät kuitenkaan jää tähän, sillä syksyllä alkaa jo seuraava kiertue.

– Tähän on latauduttu, että tää loppuu tällä erää. Syyskuun puolesta välistä lähtee ja koko syksy tehdään sit tanakasti keikkaa, kun saadaan uusi levy pihalle elokuun lopussa. Sen nimi on Katkera kuu ja se on helmi albumi. Me tehtiin sitä pitkään ja hartaasti ja se on täynnä hienoja pop-kappaleita.

”Mihin koira karvoistaan pääsee”

Uuden albumin materiaali ei välttämättä ole aivan sellaista mitä yhtyeen vannoutuneimmat fanit odottavat. Alanko kuitenkin lupaa, että tuttu perussoundi on yhä tallella.

– Mun mielestä se on hyvinkin eri tyyppistä mitä ollaan totuttu. Siellä on vähän rivakampia kappaleita ja kitaravetoisempaa hommaa, mutta toisaalta mihin koira karvoistaan pääsee. Totta kai sen tunnistaa mikä bändi on kyseessä, mutta niin sen kuuluukin olla, Ilkka Alanko lupaa.

Neljä Ruusua oli vuosikausia tauolla kunnes teki paluun viime kesänä Ilosaarirockissa. Tauko musiikkialalta teki hyvää ja samalla rokkarit kykenivät niin halutessaan irtautumaan rock-elämästä. Alanko kertoi miten hän itse taukonsa  käytti.

– Nooh, tehtiin lapsia ja pari soololevyä ja kaikkea mahdollista. Normaalia elämääkin välillä, ku kerkes vähän hurahtaakin tohon. Tai sain ton narsismin piiloon hetkeksi, Alanko naureskeli.

Keikoilla jaksaminen on asennoitumiskysymys

Yhtye teki takavuosina huikean määrän keikkoja vuodessa, josta suuri osa kuluikin keikkamatkoilla. Nyt veteraanit tietävät jo mikä auttaa jaksamaan keikkareissut aikaisempaa paremmin.

– Me nyt ei olla viime vuosina tehty kovin paljon keikkaa, mutta nuorempana tehtiin parhaimmillaan tosi paljon. Se on asennoitumiskysymys. Mä oon huomannut sen, että se on suoraan suhteessa siihen kuinka paljon dokaa. Jos dokaa liikaa, niin se on helvetin raskasta, mutta jos ottaa silleen varovasti, niin sit jaksaa hyvin.

Tampereella Neljä Ruusua sai kunnian esiintyä upeassa auringonpaisteessa. Alangolla olikin keikan jälkeen lyhyen tähtäimen kesäsuunnitelmat hyvin hallussa.

– Mä odotan, että pääse savusaunaan todennäköisesti sunnuntaina tai maanantaina tuonne Itä-Suomeen meidän mökille. Sitä mä odotan hartaasti, Alanko totesi ja suuntasi valmistautumaan illan toiseen keikkaa, joka oli jo muutaman tunnin kuluttua Lahdessa.

Jocka Träskbäck

Tammerfest