Matkailija, katso mitä syöt – näissä lomakohteissa lihotaan eniten

Matkailu · Meri Pulkkinen

Lomamatkasta kannattaa ottaa kaikki irti rentoutumalla kunnolla ja nauttimalla esimerkiksi paikallisista herkkuruoista. Jotkut pitäytyvät kuitenkin ulkomaillakin tiukasti ruokavaliossaan. Se ehkä kannattaakin, sillä nyt on julkistettu lista lomakohteista, joissa matkailijat lihovat eniten.

Tuoreen brittikyselyn mukaan upean Kyproksen ruoat lihottavat matkailijoita eniten, Daily Mail uutisoi. Saaren kebabit, tsatsikit ja muut herkkuruoat ovat lihottaneet kyselyyn vastanneita kymmenen päivän loman aikana keskimäärin jopa 1,5 kilogrammaa. Lihomisen suurimmaksi syyksi on kerrottu syö niin paljon kuin jaksat -tarjouksilla varustellut buffetit.

Listan kakkossijalle ylsi suomalaistenkin suosima Turkki, jossa keskiverto brittituristi lihoo tutkimustulosten perusteella jopa 1,4 kilogrammaa. Kolmannelta sijalta löytyy talousongelmiensa myötä otsikoissa paljon viihtyvä Portugali. Espanjan naapurimaassa kymmenen päivän loman aikana paino nousi keskimäärin 1,3 kilogrammaa.

Rasvaisista ruoista ja järjettömän suurista annoksistaan tunnettu Yhdysvallat on ehkä hieman yllättäen listalla vasta sijalla neljä. Kyselyyn vastanneista jopa viidesosa kertoi lomamatkalla tapahtuneen lihomisen pilanneen koko loman. Hotkimista on perusteltu esimerkiksi sillä, että ulkomailla ruoka on halvempaa ja parempaa kuin kotimaassa. Miehet lihoivat lomillaan naisia enemmän.

Yllätyksenä ei ehkä kuitenkaan tule se, että puolet vastanneista myönsi juovansa lomalla tavallista enemmän alkoholia. Jopa viides vastanneista kuitenkin kertoi pudottaneensa painoaan lomansa aikana. Eniten kiloja oli pudonnut Irlannissa, Kanadassa ja Saksassa.