Tutkimus paljasti: Take away -annoksissa hälyttävä terveysongelma

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Terveellisen ruoan puolesta liputetaan tällä hetkellä monilla tahoilla, ja useat ammattikokit painottavat itse tehdyn ruoan merkitystä. Take away -ruoka kuitenkin houkuttaa varsinkin kesäisin, kun tekemisen vaivan haluaa sälyttää lomakaudella muille.

Nyt erään tutkimuksen mukaan take away -ruoka saattaa sisältää kolminkertaisen määrän suolaa, kuin mitä aikuisen ihmisen tulisi syödä päivässä. John Mooresin yliopiston tutkijat kävivät läpi 215 brittiläistä ruokapaikkaa. Tutkimuksissa selvisi, että pizzat ja kiinalainen ruoka olivat aterioista suolaisimpia.

Terveyssuositusten mukaan aikuisen tulisi syödä korkeintaan kuusi grammaa suolaa päivässä. Pizzassa sitä oli liki 9,5 grammaa, kiinalaisessa ruoassa kahdeksan ja kebabeissa kuusi grammaa. Otoksen terveellisimpiä aterioita oli intialainen ruoka, jonka suolaisuusaste oli lähes viisi grammaa. Brittiläisissä herkuissa oli myös minimaaliset kaksi grammaa suolaa.

– Tutkimuksen tarkoitus oli arvioida suolan määrää kuumissa take away -aterioissa. Tulokset paljastavat, että suolan määrä näissä aterioissa on hälyttävän suuri, kertoivat tutkijat Appetite-lehdelle.

Tutkijoiden mukaan take away -aterioissa käytettävää suolan määrää tulisi harkita uudestaan, koska sillä on vakavia terveydellisiä vaikutuksia. Heidän mukaansa tilanteen muuttaminen voi vaatia uudistuksia ravintoloiden lainsäädäntöön. Liiallinen suolan käyttö liitetään muun muassa korkeaan verenpaineeseen, sydänsairauksiin, halvauksiin, munuaiskiviin ja astmaan.