Haastattelussa Erin

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Nylon Beat -kokoonpanosta tutun Erinin sooloura on lähtenyt nousukiitoon taannoin ilmestyneen esikoisalbumin myötä. Tammerfest-festivaalit keräsivät lauantaina lavat täyteen artisteja, ja keikalla nähtiin myös pirteä naispoppari.

Stara tapasi Erinin Ratinaniemessä backstagella, ja kysyimme neitokaiselta hänen kesäkuulumisiaan. Laulajatar myönsi joutuvansa korjailemaan meikkiään lavaesiintymistä varten, sillä keikkabussissa kuultu kappale herkisti naisen kyyneliin ennen keikkaa.

– Näen vaan toisella silmällä nyt. Matkalla tänne kuulin autoradiosta Samuli Putron Olet puolisoni nyt -biisiä, ja rupesin pillittämään ihan täysillä. Oli hirveitä vaikeuksia meikata, mutta ehkä se tästä, kertoi Erin nauraen Staralle.

Keikalle valmistautuva neito ehti muistelemaan myös levyntekoprosessiaan, joka kiteytyi valmiiseen Hunningolla-albumiin. Levy on myynyt ilmestymisensä jälkeen kultaa, ja siitä on lohkaistu näyttäviä single-kappaleita, jotka ovat menestyneet yleisön keskuudessa.

– Sitä tehtiin aika lailla huolella ja harkitusti. Tein aluksi kappaleita englanniksi ja en ollut aluksi edes ajatellut tekeväni kaikkia biisejäni itse, mutta jotenkin nälkä kasvoi syödessä, myöntää poppari.

– Kun se homma lähti toimimaan, ajatus levystä alkoi kirkastua – siitä, millainen sen pitää olla. Kaikki loksahti paikalleen. Olen vieläkin tosi tyytyväinen levyyn ja on sellainen olo, että kannatti tehdäkin huolella.

Hittikappaleen lyriikka tarkoittaa ”sitä”

Artistilla ei ollut alussa erityistä viestiä, jonka hän olisi halunnut välittää yleisölle. Pikemminkin biisit vain alkoivat syntyä ja kokonaisuus nivoutui lopulta yhteen. Hän halusi kuitenkin pitää kappaleissaan omintakeisen tunnelman ja välittää jotain itsestään niiden kautta.

– Halusin, että biiseissä ja teksteissä on tietty sävy. Ja että tapa, jolla biisin henkilö suhtautuu asioihin olisi sellainen miten itse suhtaudun asioihin. Ei ehkä liian vakava. Ei mitenkään melodramaattinen, eikä itkupotkuraivari-tyyppinen, mutta kuitenkin sitä fiilistä mitä itse koen.

Erinin kappaleista löytyykin vakavista aiheista huolimatta huumoria ja yllättävää keveyttä. Laulaja halusi itsekin välttää liikaa synkkyyttä, jonka vuoksi teki töitä kappaleiden sovitusten suhteen. Hunningolla-albumissa on paljon naista itseään, vaikka hänen kappaleidensa aiheet eivät kumpua aina omasta elämästä.

– Ne ei ole kaikki omasta elämästä, mutta tunteet on jollain lailla tuttuja. Fiiliksiä, joita itsellä tai läheisellä ihmisellä on ollut, että tietää miltä se on tuntunut.

Empaattinen laulajatar kertoo saaneensa inspiraatiota musiikin tekemiseen ympäröivästä elämästä ja vaikkapa elokuvista. Albumin suosituimmaksi kappaleeksi on noussut Vanha nainen hunningolla -hittibiisi, joka on saanut runsaasti huomiota riettaiden sanoitustensa vuoksi. Nainen valotti haastattelussa myös sitä, miten idea suosikkikappaleeseen syntyi.

– Se tuli aika montaa eri kautta. Pyörittelin sitä varmaan eniten mielessäni. Se oli ensimmäisiä biisejä, joka oli valmiina, mutta viimeinen, joka valmistui. Mietin jotenkin koko ajan, että siinä on vanha nainen pääosassa ja käsittelen sen tunteita. Mulla oli se ratsastin-sana kertosäkeessä melkein heti, ja en oikein heti tiennyt, että mistä siinä on kyse, paljasti poppari.

– Mietin, että ei kai tää tarkota ”sitä”, mutta tarkottihan se.

”En ajattele sitä biisiä pettämisbiisinä”

Härski aihe tuntui naisesta itsestäänkin aluksi rajulta, mutta viriilit vinkeet tuntuivat kuuluvan kappaleeseen sen muotoutuessa kokonaisuudeksi. Tärkeintä artistille on ollut eheän tarinan luominen, ja Erin seisookin topakasti räväkän sanoituksensa takana.

– Kokonaisuutena se toimii. Aika paljon palautetta on tullut suuntaan tai toiseen. Joidenkin mielestä se on aivan liian rivo, ja toiset ottaa sen huumorilla. Jotta sen biisin ajatus tulee selväksi, se vaati sen ratsastussession siihen. Kyse on siitä, että keski-ikäinen nainen tuntee itsensä itsevarmaksi, eikä ole niinku lähetyssaarnaaja-asennossa. En mä huvikseni sitä siihen laittanut.

Keski-ikäisten naisten keskuudessa on levinnyt myös niin sanottu puuma-ilmiö. Erinin kappaleen nainen ei kuitenkaan popparin mukaan ole puumanainen, vaan hänen ajatuksissaan laulun henkilö on perheenäiti, joka löytää uudelleen naiseutensa. Vaikka hittikappaleessa tarinoidaankin eräänlaisesta hairahduksesta, pettäminen ei kuitenkaan ole artistin mukaan sen kantava teema.

– Se on nainen, jolla on perhe ja lapset. Ja sen elämä on ehkä vähän mennyt siihen, että oma seksuaalisuus on unohtunut takataskuun perhettä hoitaessa. Yhtäkkiä se herää, että ”Hei mä olenkin vielä nainen” ja sit löytää sen uudestaan reissullaan, valottaa laulajatar.

– En ajattele sitä biisiä pettämisbiisinä. Jos sen kuvion ottaa siitä pois, niin biisin tarkoitus ei muutu. Eihän siinä kerrota siitä miehestä mitään, että millainen elämäntilanne sillä on. Pettäminen on niin mustavalkoista. Sitä ei voi yleistää, että koska se on oikein ja väärin. Paperillahan se on aina väärin, mutta ei ihmisiä voi tuomitakaan.

Neitokainen on huomannut kesän keikoillaan, että tietyt kappaleet vetävät yleisöä huomattavasti. Monet fanit viihtyvät Vanha nainen hunningolla -kappaleen tunnelmissa, ja myös uusi sinkku Popeda kerää yleisöä lavan eteen. Poppari itse nauttii myös slovareista, joissa on herkistelyä ja tunnelmointia.

– Sekin on yhtä tärkeää ja mageeta. Alouette toimii keikkabiisinä ja bändi soittaa sitä ihanasti. Siinä on hieno viulusoolo ja oon itse aina siitä ihan fiiliksissä.

Nylon Beatin esittäminen soolona pyhäinhäväistys

Nylon Beat -bändissä musiikilliset kannuksensa ansainnut neitokainen ei voi paeta täysin purkkapoppi-menneisyyttään. Keikoilla yhtyeen kappaleita kysytään silti yllättävän harvoin, eikä Erin niitä haluaisi esittääkään ilman ystävää ja bändikaveria Jonna Geageaa. Yhteinen menneisyys tuntuu pyhältä asialta, johon ei halua kajota ilman tuttua taisteluparia.

– Ehkä viisi kertaa joku on joskus huutanut että ”Satasen laina”. Hyviä biisejä ne on, ja niitä ois kiva vetää, mutta me ollaan Jonnan kanssa sovittu, että me ei esitetä niitä koskaan ilman toista. Ne on sellaista pyhää Nylon Beatin omaisuutta, ne ei ole sama asia ilman toista ihmistä. Ne toimii meidän kahden laulamana. Itse kokisin sen tilanteen pyhäinhäväistyksenä, nauraa artisti.

Kiireisen artistin elämästä huolimatta Erin ehtii myös lomailemaan, ja nainen viettikin äskettäin viikon Italiassa. Bändikavereistä on tullut tiivis tiimi, joiden kanssa voi myös lomailla.

– Joka kesä on hyvä päästä mökille, ja ollaan tässä bändin kanssa keikkailun lomassa lomailtukin. Viime viikolla mentiin Imatralle päivää aikaisemmin ja käytiin Saimaalla risteilemässä. Yritetään tässä keikkailun lomassa tehdä jotain kivaakin. Otetaan vähän aikaa ja pysähdytään matkan varrella uimassa.

Neitokainen toteaa, että tältä kesältä varsinaiset lomailut saattavat kuitenkin olla ohi. Ajatuksissa siintää jo seuraava levy, jonka tekoon artisti haluaa päästä mahdollisimman pian. Vielä Erin ei suostunut albumistaan tietoja paljastamaan, vaan pysyi salaperäisenä.

– Vielä ei ole mitään konkreettista esitellä, tähti hymyilee Staralle haastattelun päätteeksi.