Pikkupoika ei uskalla lentää – isä hakee autolla Abu Dhabista Englantiin

Matkailu · Meri Pulkkinen

Lentämisen pelko eli aviafobia on monelle suomalaisellekin tutuksi tullut pelkotila, josta kärsivälle lentäminen on erityisen tuskallinen kokemus. Osa aviafobiasta kärsivistä ei pysty lentämään ollenkaan. Sama pätee erääseen brittipoikaan, johon aviafobia kuitenkin iski yllättäen – ja pahassa paikassa.

11-vuotias Joe Thompson on nimittäin jäänyt jumiin Abu Dhabiin, Daily Mail -lehti uutisoi. Brittiläinen koulupoika on ollut kaupungissa jo kuukausia, sillä hän ei yksinkertaisesti kykene enää astumaan lentokoneeseen. Joe on vuosien varrella lentänyt usein pitkiäkin lentoja. Tämän takia hänen äkillinen tilansa onkin kummastuttanut lääkäreitä ja psykiatreja.

Poika on yrittänyt jo neljä kertaa nousta Abu Dhabista lähtevään koneeseen. Joe on kuitenkin joka kerta lyyhistynyt maahan itkien ja vatsakivuista kärsien. Koulupojan isä Tony Thompson oli jopa ostanut lapselleen liput Lontoon olympialaisiin, mutta akuutista lentämisen pelosta kärsivä Joe joutuu nyt jättämään kisat väliin. Joen isä ei kuitenkaan luovuta, vaan hän on järjestänyt pojalleen kuljetuksen takaisin Britanniaan maata pitkin.

Joe yritetään kuljettaa Jordanian kautta Egyptin Aleksandriaan, josta hän pääsisi laivalla Kyprokselle. Sieltä koulupoika pääsisi jo melko vaivatta Manner-Eurooppaan, josta matka kohti kotia olisikin jo loppusuoralla. Hypnoterapiaa ja lääkehoitoakin kokeillut Joe ei kuitenkaan ole ainoa laatuaan äkillisen aviafobiansa kanssa, vaikka tilasta kärsivätkin useimmin lasten sijaan aikuiset.