Ohhoh, koko suurkaupunki pysähtyi minuutiksi – upea video julki

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Elokuun 1. päivä Varsovan kansalaiset osoittavat joka vuosi kunnioitusta toisen maailmansodan Varsovan kansannousussa kuolleelle. Vuonna 1944 Puolan vastarintajoukot nousivat taisteluun yrityksenään vapauttaa pääkaupunki saksalaismiehityksestä ja asettaa itsenäisen hallituksen ennen Neuvostoliiton puna-armeijan saapumista.

Kuva: YouTube

Nyt hämmästyttävällä videolla nähdään, kuinka kesken arkipäivän yleinen hälytysmerkki alkaa soida Varsovan kaduilla. Tämän kuullessaan kaupungin asukkaat pysähtyvät ja jäävät minuutin ajaksi seisomaan hiljaa kunnianosoituksena vuoden 1944 tapahtumille ja kansannousussa kaatuneille 200 000 varsovalaisille.

Varsovan kansalaisten vastarintaa ehti kestää 63 päivää, kunnes 2. lokakuuta saksalaiset lopulta tukahduttivat kansannousun. Tapahtumat jäivät kuitenkin ihmisten mieliin esimerkkinä tavallisten kansalaisten rohkeasta vastarinnasta ylivoimaisia miehittäjiä vastaan.