Mars-valokuvien yksityiskohta ihmetyttää: ”Se olisi hullu sattuma”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n lähettämä luotain Curiosity laskeutui aiemmin tällä viikolla Marsin pinnalle. Elämän merkkejä etsivän luotaimen ottamat kuvat levisivät heti internetissä.

Ei liene yllättävää, että kuvat kiinnostivat kovasti myös salaliittoteorioihin ja muihin outoihin asioihin perehtyneitä ihmisiä. Nettikäyttäjien keskuudessa keskustelua aiheutti erityisesti kaksi samasta kohdasta eri aikaan otettua kuvaa. Ensimmäisessä kuvassa Marsin horisontissa näkyy outo ”läikkä”, kun taas toisessa kuvassa se on mystisesti hävinnyt.

Nyt monet spekuloivat, että ensimmäisen kuvan outo yksityiskohta olisi ilmestynyt kuvaan Curiosity-luotaimen kantoraketin iskeytyessä Marsin pintaan. Tämä olisi uskomaton yhteensattuma, sillä kantoraketin tuhoutuminen kesti noin 200 millisekuntia.

NASA:n tutkijat kertoivat ensin kuvassa näkyvän läikän olevan todennäköisesti vain kameran linssin päällä olevaa likaa. Myöhemmin he kuitenkin totesivat, että on sittenkin mahdollista luotaimen onnistuneen kuvata kantoraketin tuohutuminen, niin suuri yhteensattuma kuin se olisikin. Tätä väitettä tukee myös se, että Marsin kiertoradalta otettujen kuvien perusteella kantoraketti putosi juuri alueelle, jonne päin luotaimen kamera osoitti.

– Sillä ei olisi paljonkaan tieteellistä arvoa, mutta se olisi todella upeaa… Se olisi hullu, onnekas sattuma, Curiosity-projektin johtaja Michael Watkins kertoo.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun punaiselta planeetalta otetut kuvat herättävät keskustelua. Jotkut ovat jo vuosikymmenien ajan uskoneet Marsin pinnalla sijaitsevan kasvoja muistuttavan muodostuman olevan muinaisten marsilaisten rakentama. Tutkijat kuitenkin pitävät tällaisia väitteitä hölynpölynä, ja toteavat ”kasvojen” olevan hyvä esimerkki pareidolia-ilmiöstä, jossa satunnaiset muodot muokkaantuvat näkijän mielessä selkeiksi ja merkityksellisiksi, kuten ihmiskasvoiksi.