Täydellinen rikos pieleen – ryöstäjät kiinni uskomattomasta syystä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

New Yorkissa asuvat Edward Byam ja Akeem Monsalvatge olivat suunnitelleen varsin elokuvamaisen rikoksen, kun he ryöstivät shekkejä ja eri maiden valuuttaa dollareiksi vaihtavan putiikin. He nimittäin esittivät poliiseja.

Pelkät poliisien uniformut eivät miehille riittäneet, sillä mustaihoiset ryöstäjät olivat myös peittäneet etnisyytensä naamioitumalla valkoihoisiksi. Ryöstäjillä oli käytössään aidonnäköiset lateksinaamarit, joiden suojin he onnistuivat salaamaan henkilöllisyytensä niin silminnäkijöiltä kuin valvontakameroiltakin viedessään liikkeen kassakaapista 200.000 dollaria, eli noin 160.000 euroa.

Lähes vedenpitävä ryöstösuunnitelma meni kuitenkin pieleen ryöstäjien ollessa hieman liian kohteliaita: He nimittäin lähettivät sähköpostitse kiitoskirjeen maskit luoneelle Composite Effects -yhtiölle.

Yhtiön henkilökunnasta annettiin nimetön vihje poliisille, joka onnistui jäljittämään Edwardin ja Akeemin sähköpostiviestin lähettäjiksi. Miehet pidätettiin 21. elokuuta ja heitä syytetään aseellisesta ryöstöstä ja poliisina esiintymisestä.

– Maskit ovat tarkoitettu vain viihdekäyttöön. Asiakkaiden yksityisyys on meille tärkeää. Teemme kuitenkin yhteistyötä poliisin kanssa, mikäli maskejamme käytetään rikollisissa tarkoituksissa, Composite Effects -yhtiön omistaja Wes Branton kertoi Daily Mail -lehdelle.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun ryöstäjät näkevät naamioitumisen eteen suurta vaivaa. Vuonna 2009 kaksi varasta iski Lontoolaiseen Graff-timanttiliikkeeseen ammattilaisten maskeeraajien tunnistamattomiksi naamioimana. Tapaus on yksi Iso-Britannian suurimmista varkauksista, sillä rikolliset veivät arvoesineitä jopa 50 miljoonan euron edestä.