Felix Baumgartner hyppäsi laskuvarjolla 39 045 metristä

Viihdeuutiset · Stara.fi

43-vuotias itävaltalainen Felix Baumgartner on hetki sitten hypännyt laskuvarjolla peräti 39 kilometrin korkeudelta. Hän nousi heliumtäytteisellä pallolla taivaalle kello 18.30 Suomen aikaa ja nousu kesti kaksi tuntia ja 45 minuuttia. Suunniteltu korkeus 36,5 kilometriä ylittyi samalla huomattavasti.

Kuva: YouTube

Maailmanennätyksen ensimmäinen yritys siirtyi sääolosuhteiden vuoksi ja lopulta toinenkin peruuntui. Tänään sunnuntaina sääolosuhteet olivat kuitenkin paremmat ja hyppy päätettiin suorittaa. Lopullinen päätös hypystä tehtiin kuitenkin vasta kello 20.40, kun pallo oli saavuttanut suunnitellun korkeuden. Sen jälkeen nousunopeus kasvoi yli 10 metriin sekunnissa, jolloin pallo nousi odottamattoman korkealle.

Ennen hyppyä ilmeni ongelmia kapselin paineistuksen ja hyppyasun visiirin kanssa. Ongelmien ratkaisun aikana pallo nousi yhä edelleen nopeasti ja ylitti lopulta edellisen ennätyksen korkeuden selvästi. Lopulta noin 38.800 metrissä nousunopeus kuitenkin suorastaan pysähtyi ja hypyn valmistelut voitiin aloittaa yhdessä Roswellissa sijaitsevan valvomon kanssa.

Kuva: YouTube

Hyppyhetkellä tuossa korkeudessa ei ollut käytännössä lainkaan ilmanpainetta (0,005 baria), joten Baumgartner hyppäsi lähes tyhjiöön. Hänellä ei ollut siten myöskään mahdollisuuksia vaikuttaa putoamisnopeuteen tai asentoon. Lämpötila kapselin ulkopuolella oli yhdeksän astetta plussan puolella.

– Lähden nyt kotiin, Baumgartner totesi hypätessään.

Yli neljän minuutin vapaan pudotuksen jälkeen laskuvarjo aukesi ja Roswellin valvomo repesi hurjiin suosionosoituksiin. Hengenvaarallinen maailmanennätys siis onnistui. Baumgartner laskeutui turvallisesti maahan kello 21.17 Suomen aikaa.