Felix Baumgartner ylitti äänen nopeuden – huippunopeus oli 1 342 km/h

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme aiemmin tänään tempauksesta, jossa itävaltalainen hurjapää hyppäsi maailman korkeimman laskuvarjohypyn peräti 39.045 metrin korkeudesta. Samalla hän teki myös maailmanennätyksen maailman nopeimmasta vapaasta pudotuksesta ylittämällä selvästi äänen nopeuden.

Kuva: YouTube

Hypyn jännittävä osuus jäi nopeuden osalta suorasta lähetyksestä pimentoon, koska ohjaaja käänsi kuvan juuri kriittisessä vaiheessa valvomoon. Parhaillaan käynnissä olevassa lehdistötilaisuudessa kuitenkin selvisi, että Baumgartnerin huippunopeus oli huimat 1.342,8 kilometriä tunnissa, eli 373 metriä sekunnissa ja 1,24-kertainen äänennopeus. Vapaata pudotusta kesti 4 minuuttia ja 20 sekuntia ja tuona aikana Baumgartner matkasi vapaassa pudotuksessa 36.529 metrin matkan.

– Se oli kuin uimista koskematta veteen, Felix Baumgartner kuvaili tunnetta lähes tyhjiöön hyppäämisestä.

Baumgartner vahvisti joutuneensa hetkeksi vaaralliseen vaakakierteeseen ja veren pakkautuneen samalla hänen päähänsä. Vaaratilanne kuitenkin korjautui nopeasti, eikä mies tuntenut menettävänsä tajuntaansa. Myös hypyn aikana ilmennyt ongelma visiirin kanssa vahvistettiin.