Google ongelmissa: ”Voi kadota kokonaan”

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Suurimmalla osalle meistä tulee varmasti ensimmäisenä mieleen hakukone-sanasta maailman suosituin hakukone Google. Asiantuntijat ovat nyt kuitenkin maalailemassa tummia pilviä yhtiön taivaalle. Joidenkin mukaan hakukone saattaa nimittäin tulevaisuudessa kadota käytöstä jopa kokonaan.

Yhtiön kannalta huolestuttavat arviot nousivat pintaan Googlen osakkeiden arvon laskettua tällä viikolla huomattavasti yhdellä rysäyksellä. Googlen arvo romahti nimittäin kahden päivän aikana lähes kymmenen prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön arvosta pyyhkiytyi kerralla historialliset 32 miljardia euroa. Tämä johtui siitä, että alihankkija vuoti vahingossa julkisuuteen Googlen osavuosikatsauksen taloustietoja, joiden mukaan yhtiön tulos on romahtanut.

Teknologia-alaan keskittyvän sijoitusrahaston perustajan Eric Jacksonin mukaan Google voisi jopa kadota kokonaan viidessä tai kahdeksassa vuodessa, CNBC kertoo. Mies vertaakin Googlea Yahoo-hakukoneeseen, joka menetti aikoinaan samalla tavalla ykköspaikkansa hakukonejättinä. Googlen tukalan tilanteen syy löytyy Jacksonin mukaan yhtiön ongelmista erityisesti mobiilimainostuksen saralla.

Google, kuten moni muukin internetyhtiö, nimittäin painiskelee nettimainostuksen liikevaihdon kasvun hidastumisen kanssa. Yhä useampi käyttäjä on siirtynyt mobiililaitteiden käyttöön, eivätkä mainostajat ole valmiita maksamaan yhtä paljon mobiilimainoksista. Tämä johtuu asiantuntijoiden mukaan siitä, ettei mobiilialustalla mainostaminen ole yhtä tehokasta kuin tietokoneen välityksellä tapahtuva mainostaminen.

Jacksonin mukaan Googlen tulisikin pyrkiä houkuttelemaan mainostajia yhä enemmän mobiilimainosten puolelle. Ellei yhtiö pysty tähän, tulee sen valta-asema horjumaan huomattavasti. Googlella on kuitenkin tällä hetkellä eMarketer-sivuston mukaan 74,5 prosentin osuus Yhdysvaltain hakukonemainostuksen markkinoista.

– En usko, että siniseen laatikkoon kirjoittaminen on kaikkein ideaalein formaatti mobiilimaailmalle. Ja mielestäni paras mahdollisuus Googlen syrjäyttämiseen tällä saralla on Applen Sirillä, Eric Jackson kaavailee CNBC:lle.