Asiantuntija kummastuttaa: ”Tylsyys on hyväksi lapsille”

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Monet vanhemmat ovat varmasti huomanneet, että tekemisen keksiminen tylsistyneille lapsille voi olla välillä kekseliäisyyttä vaativa tehtävä. Nyt eräs brittiprofessori kuitenkin saanee monet huokaamaan helpotuksesta, sillä hänen mukaan tylsyys on vain hyväksi kasvaville lapsille.

Neurotieteilijä Baroness Greenfield Oxfordin yliopistosta esittää, että tylsistyminen lisää nuorukaisten luovuutta, Daily Mail uutisoi. Professorina työskentelevän akateemikon mukaan tylsistyneet lapset lukevat kirjoja tai kirjoittavat tarinoita todennäköisemin kuin lapset, joilla on paljon etukäteen suunniteltua tekemistä. Lapsuusaikaan keskittyvän konferenssin yhteydessä puhunut Greenfield kehottaakin vanhempia vähentämään ohjatun tekemisen määrää.

– Jos lapsilla ei ole ulkopuolisia ärsykkeitä, heidän on kehitettävä itse jotain tekemistä. Mielestäni tämä on erittäin hyvä asia, Baroness Greenfield selittää.

Professorin mukaan nykyajan teknologiapaljous ei ole paras tapa päihittää lasten tylsyyttä. Greenfield selittääkin, että laitteiden näytöt, jotka kertovat lapselle mitä tehdä, eivät kasvata lapsen luovuutta läheskään samalla tavalla kuin esimerkiksi lukeminen tai kävelylle meneminen. Ratkaisuksi neurotieteilijän mukaan sopisi se, että vanhemmat rakentaisivat lapsiensa aikatauluihin enemmän aikaa tylsistymiselle.