”Avaruusoliot pitäisivät maapalloa tylsänä paikkana”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihmisten ei tarvitse pelätä avaruusolioiden olevan kovinkaan kiinnostuneita maapallosta, mutta Maan ulkopuolisen elämän löytäminen on joka tapauksessa pian todellisuutta – ainakin mikäli brittiläisen arvostetun astronomin Sir Patrick Mooren sanoihin on uskomista.

Vastikään uuden The Comic Tourist -kirjansa julkaissut Moore uskoo ulkoavaruudessa olevan ehdottomasti elämää, mutta hän uskoo maapallon olevan aivan liian tylsä planeetta muukalaisten kiinnostuksen kohteeksi. Sen sijaan hän uskoo ihmiskunnan olevan viimeaikaisten, aurinkokunnan ulkopuolisten planeettojen havaitsemisen valossa lähempänä vieraiden elämänmuotojen löytämistä seuraavan 50 vuoden aikana.

– Emme ole kaukana. Olemme löytäneet uusia planeettoja. Seuraava askel on selvittää, onko niissä ilmakehää, ja sen jälkeen onko niissä happea. Silloin tietäisimme, että niissä on edellytykset elämälle ja voisimme etsiä sitä, Patrick Moore kertoo.

Astronomi uskoo avaruusturismin olevan arkipäivää seuraavan sadan vuoden aikana. Varakkailla ihmisillä tulisi tulevaisuudessa olemaan mahdollisuus vierailla läheisillä taivaankappaleilla, kuten Kuussa ja Marsissa. Moore kuitenkin syyttää sotateollisuutta avaruustutkimuksen jarruttamisesta. Hänen mukaansa esimerkiksi Iso-Britannian Afganistanin sotaan käyttämä noin 25 miljardi euroa olisi ollut riittävä rahoittamaan kattavan avaruusohjelman.

Viime viikolla julkistettiin tieto, jonka mukaan kaksi amatööriastronomia löysi uuden, PH1-nimisen planeetan noin 5.000 valovuoden päässä. Erikoisen planeetasta tekee se, että sen taivaalla näkyisi todennäköisesti jopa neljä aurinkoa. Löydös tapahtui Planet Hunters -verkkosivuston avulla, joka antaa myös harrastajille puitteet uusien planeettalöydösten tekemiselle.