Tutkimus: Marijuanan laillistaminen romahduttaisi huumekartellien tulot

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Yhdysvalloissa, kuten monessa muussakin maassa, on käyty jo pitkään kiivasta keskustelua marijuanan laillistamisessa. Kyseistä huumetta käytetään joissakin maan osavaltioissa lääkeaineena, mutta muu käyttö lasketaan laittomaksi. Nyt tuore tutkimus tukee marijuanan laillistamista Yhdysvalloissa.

Meksikolaisen Competitiveness Instituten suorittaman tutkimuksen mukaan meksikolaisten huumekartellien tulot romahtaisivat jopa 30 prosenttia, jos marijuana laillistettaisiin edes yhdessä Yhdysvaltojen osavaltiossa. Tällä hetkellä Coloradon, Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa on vireillä lakiesitykset, jotka puoltavat marijuanan laillistamista, Daily Mail uutisoi.

Meksikolaistutkimus on kuitenkin saanut jo vastustusta. Vastustajat kokevat, että muutos lisäisi huumekartellien toimintaa Yhdysvaltojen sisällä. Laillistaminen mahdollistaisi marijuanan kuljettamisen sellaisiin osavaltioihin, joissa se on vielä laitonta. Competitiveness Instituten mukaan laillistaminen kuitenkin vähentäisi maan rajat ylittävää salakuljettamista.

Laillistamisen vastustajat Yhdysvalloissa eivät kuitenkaan usko, että laillistaminen vähentäisi meksiloiskartellien tuloja merkittävästi. Vuonna 2010 julkaistu RAND-tutkimus esitti, että marijuanan laillistaminen Kaliforniassa vähentäisi kartellien tuloja jopa 20 prosentilla. Meksikon hallitus taas on kertonut aiemmin, kuinka marijuanan laillistaminen Yhdysvalloissa voisi vaikeuttaa huumeen kasvattajien ja myyjien syytteeseen asettamista Meksikossa.