Ovistoppari olikin 4 miljardia vuotta vanha meteoriitti

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvalloissa Itäisen Kentuckyn yliopisto on saanut haltuunsa arviolta neljä miljardia vuotta vanhan 15 kilon painoisen meteoriitin. Se löytyi Tennesseessä asuvalta Lewisien perheeltä, jolla ei ollut tietoa kivenjärkäleen todellisesta alkuperästä ja arvosta.

Meteoriitin alkuperäisen omistajan oli Tilmon Brooks, perheenäiti Donna Lewisin isoisä. Metoriitti löytyi alun perin lehmän laitumelta Tazewell-nimisen kylän läheltä jo 1930-luvulla, Daily Mail raportoi. Meteoriitti siirtyi sukupolvelta toiseen toimien esimerkiksi kukkapenkin koristeena ja ovistopparina, ennen kuin kävi ilmi mistä se on peräisin.

Yliopisto osti lopulta meteoriitin Lewisin perheeltä. Yliopiston fysiikan ja astronomia laitoksen puheenjohtaja Jerry Cook kertoo, ettei meteoriittiä tulla säilyttämään lukkojen takana, vaan sitä tullaan käyttämään opetustarpeisiin. Tämä miellyttää kiven alkuperäisiä omistajia, sillä Donna Lewis työskentelee itsekin paikallisessa koulussa.

– Huomasin, kuinka innoissaan lapset olivat koulussani nähdessään meteoriitin. On hyvä tietää, että yliopisto aikoo säilyttää sen ehjänä ja opiskelijoilla on mahdollisuus tutkia sitä, Donna kommentoi.

Testien perusteella kivi on peräisin alueelle noin neljä miljardia vuotta sitten osuneesta meteoriitista. Ensimmäiset todisteet muinaisesta törmäyksestä ilmaantuivat vuonna 1853.