Lapsen sukupuoli hämmensi – lääkäritkään eivät tienneet oliko poika vai tyttö

Ohhoh! · Neea Jokinen

Silloin tällöin maailmaan syntyy lapsia, joiden sukupuolielimet herättävät hämmennystä eräänlaisella kaksineuvoisuudellaan. Taannoin muun muassa poptähti Lady Gagaa väitettiin hermafrodiitiksi, mutta huhujen epäillään olleen kuitenkin perättömiä.

Nyt eräs pienokainen on kiinnittänyt lääkäreiden huomion, koska hänen sukupuoltaan ei pystytty tunnistamaan heti synnyttämisen jälkeen. Aolani Argylella näytti olevan syntymänsä jälkeen naisen sukupuolielimet, mutta lääkärit eivät olleet siltikään varmoja siitä, oliko vauva poika vai tyttö.

Vauvan sukupuolielimet olivat laajentuneet, minkä vuoksi lääkärit halusivat varmistua asiasta testein. Vastasyntyneen 35-vuotias äiti Emma Sohrabian oli jo ehtinyt kertoa kaikille lapsen olevan tyttö, joten hän kauhistui, kun kuuli pienokaisensa joutuvan sukupuolitestiin.

Testeissä tuli ilmi, että Aolani-vauva kärsi synnynnäisestä lisämunuaisen hyperplasiasta, joka aiheutti hänen sukupuolielintensä turpoamisen. Harvinainen geneettinen häiriö voi olla myös vaarallinen, sillä siitä kärsivät eivät pysty itse tuottamaan kortisoli- ja aldosteroni-hormoneja.

Ilman näitä hormoneja elimistön mieshormonien tuotanto kasvaa, mikä johtaa laajentuneisiin sukuelimiin. Häiriötä on tavataan noin yhdellä 15.000 syntyneestä lapsesta. Selvityksen jälkeen lääkärit äidin onneksi vahvistivat vihdoin Aolanin olevan tyttö. Tämä tapahtui kuitenkin vasta kolme kuukautta hänen syntymänsä jälkeen, kertoo The Sun -sivusto.