Tutkimus paljasti: Wikipedia paljastaa menestyselokuvat etukäteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Elokuvateollisuus on välillä varsinaista arpapeliä mitä elokuvien menestykseen tulee. Aina edes takuuvarmat hitit eivät jostain syystä menesty odotetulla tavalla. Nyt Budapestin teknologia- ja talousyliopistossa työskentelevä fyysikko on kehitellyt tavan, jolla menestystä voidaan arvioida etukäteen.

Taha Yasserin mukaan hän on luonut matemaattisen kaavan, joka arvioi elokuvien menestystä niistä kertovien Wikipedia-artikkelien lukijoiden ja muokkaajien määrän perusteella. Yasseri huomasi, että suurimpien elokuvien kohdalla Wikipedia-kaava osui oikeaan peräti 90 prosentissa tapauksista. Pienempien elokuvien kohdalla kaava toimii heikommin, ennustaen menestyksen noin 77 prosentin tarkkuudella.

Yasseri ja hänen kollegansa, Marton Mestyan ja Janos Kertesz, suunnittelivat kaavion käyttäen 312 elokuvan tietoja vuodelta 2010. Miehen mukaan elokuvastudiot voisivat hänen kaaviotaan käyttämällä ennakoida elokuvien potentiaalista taloudellista menestystä.