Tutkijat: 95 prosenttia maailmankaikkeuden tähdistä on jo syntynyt

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mikäli tuoreeseen tutkimukseen on uskomista, alkaa tuntemamme universumi olla pian valmis. Kansainvälisen astronomitiimin havaintojen mukaan noin 95 prosenttia maailmankaikkeuden tähdistä on nimittäin jo syntynyt, ja uusia tähtiä muodostuu yhä harvempaan tahtiin.

Wired-lehden mukaan tutkijat käyttivät Havaijilla ja Chilessä sijaitsevaa kolmea huipputeleskooppia tutkiakseen, miten tähtien muodostuminen on vaihdellut universumin syntymästä lähtien.

Astronomien mukaan tuore tutkimus oli kymmenen kertaa laajempi kuin aikaisemmat vastaavat tutkimukset. Havaintojen perusteella puolet olemassaolevista tähdistä syntyi noin 9 – 11 miljardia vuotta sitten.

– Uusien tähtien muodostuminen universumissa on vähentynyt viimeisen 11 miljardin vuoden aikana. Se on 30 kertaa vähäisempää kuin huippuaikoinaan. Jos tämä suuntaus jatkuu, vain viiden prosentin verran uusia tähtiä tulee syntymään universumin elinkaaren aikana, kertoo tutkimusta johtanut hollantilainen David Sobral.