Applen arvo laskee – onko yhtiö enää tarpeeksi innovatiivinen?

Digi · Meri Pulkkinen

Maailman suurin teknologiayhtiö Apple on saanut viime viikkoina runsaasti lokaa niskaansa mobiililaitteidensa uuden iOS6-käyttöjärjestelmän ja iPhone 5 -puhelimen vikojen takia. Yhtiön osakkeiden arvo on lähiaikoina laskenut tasaisesti.

Parhaillaan yhtiön arvo on alhaimmillaan puoleen vuoteen, vaikka tuona aikana Apple on julkistanut sekä iPhone 5 -puhelimen että uuden iPadin. Torstaina yhtiön osakkeen arvo oli pörssin sulkeutuessa 525,62 dollaria, Daily Mail -lehti uutisoi. Lehden mukaan osakkeiden arvon tasainen laskeminen on saanut sijoittajat epäilemään, onko Apple muuttumassa innovatiivisesta yhtiöstä perinteisemmän teknologiayhtiön suuntaan.

Applen osakkeiden lasku alkoi 16. syyskuuta, vain kaksi päivää ennen odotetun iPhone 5 -puhelimen julkistamista. Laskun uskotaan alkaneen huhuista, joiden mukaan valmistajat eivät olleet varautuneet puhelimen myynnin alkamiseen riittävillä varastoilla. Yhtiön osakkeet ovat kuitenkin viimeaikaisesta laskusta huolimatta viime vuoteen verrattuna 30 prosenttia kalliimpia.

Viime aikoina otsikoihin lähinnä ongelmiensa takia nousseen yhtiön johto joutui taannoin myöntämään iOS6-laitteiden karttaongelmat ja suosittelemaan Googlen ja Nokian karttapalvelujen käyttämistä. Applen kerrotaan kuitenkin luottavan parhaillaan siihen, että sen uusimmat tuotteet myyvät hyvin. Yhtiö uskoo tuoreen iPad Mini -taulutietokoneen myynnin räjähtävän joulumarkkinoiden johdosta.