Tiesitkö tämän? Ravintoloiden pahimmat bakteeripesäkkeet selvitettiin

Matkailu Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Ravintolat joutuvat silloin tällöin negatiivisen huomion keskiöön, jos asiakkaat saavat kyseisen paikan ruoasta esimerkiksi ruokamyrkytyksen. Joitakin asiakkaita ruoan bakteeripitoisuus huolettaa enemmän kuin toisia.

Nyt uusimman tutkimuksen mukaan ravintoloiden pahimmat bakteeripesäkkeet eivät kuitenkaan löydy ruoka-annoksista, vaan varsin yllättävistä paikoista. Istuinpenkit, ruokalistat ja sitruunalohkot ovat tällaisia kohteita. Myös suola- ja pippurisirottimet kuhisevat ABC News -kanavan kuluttajavastaavan Elizabeth Leamyn suorittaman ravintolatutkimuksen mukaan epäpuhtauksia.

Nainen vieraili kymmenessä amerikkalaisessa ravintolassa ja otti paikan päältä näytteitä, joiden avulla tutkittiin ruokapaikkojen bakteeripitoisimpia paikkoja. New Yorkin yliopiston mikrobiologian osaston lääkäri Philip Tierno testasi näytteet. Testien mukaan esimerkiksi 70 prosenttia tuoleista sisälsi 17 erilaista ihmiselle haitallista bakteeria, kuten kolibakteeria.

Ravintolat eivät useinkaan desinfioi tuoleja, koska asiakkaat istuvat niillä. Myös pöydät, lasien reunat, ketsuppipullot, salaattiottimet, kylpyhuoneen ovenkahvat ja hanat sisälsivät tutkimusten mukaan hämmästyttävän määrän pöpöjä.

Kamerat paljastivat, että ravintoloiden työntekijät käsittelivät esimerkiksi sitruunapaloja paljain käsin, ja aiheuttivat siten bakteerien leviämisen. Tarjoilijat myös tarttuivat laseihin käsillään siitä kohtaa, mistä ihmiset usein juovat. Leamy kehottaakin asiakkaita aina pesemään kätensä saippualla huolellisesti ennen syömistä.