Suomen elokuvateattereissa paras vuosi 30 vuoteen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisissa elokuvateattereissa ylitettiin tänään ensimmäistä kertaa kahdeksan miljoonan katsojan raja yli 30 vuoteen. Suomen Filmikamari ry:n arvion mukaan eilen illalla Suomessa oli käyty elokuvissa jo 7.990.000 kertaa.

Myös kotimaisella elokuvalla on jo tässä vaiheessa vuotta katsojia eniten yli 30 vuoteen. Kotimaisten elokuvien osuus katsojista on huikeat 28 prosenttia. Kotimaisella elokuvalla on Filmikamarin arvion mukaan nyt 2.250.000 katsojaa.

Vuonna 1983 elokuvissa kävi 9,05 miljoonaa katsojaa ja seuraavana vuonna katsojamäärä putosi 7,6 miljoonaan, eikä yli kahdeksaan miljoonaan ole sen jälkeen päästy. Korkein katsoja määrä vuoden 1983 on ollut vuosina 2002 ja 2003, jolloin kävijöitä oli 7,7 miljoonaa. Alimmillaan kävijöitä oli 1995, jolloin jäätiin 5,3 miljoonaan katsojaan.

– Hyvän vuoden tekevät ennen kaikkea elokuvat. Tänä vuonna niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin elokuvat ovat keränneet hyvin katsojia, iloitsee Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen. – Kotimaisen elokuvan menestys on taannut, että ennätysvuosi on tuonut katsojia myös maakuntien pieniin teattereihin.

Hyvään katsojatulokseen on vaikuttanut myös elokuvateattereiden digitointi sekä investoinnit uusiin elokuvateattereihin. Viimeisimmän kuuden vuoden aikana uusia teattereita on avattu yhdeksälle paikkakunnalle.