Onko Petteri Punakuonolla todellakin punainen kuono? Tutkija selvitti totuuden

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ainakin kaikki joulua viettävät tietävät, että Joulupukki tulee Suomesta ja että Petteri Punakuono on nimensä veroinen. Punakuonon punainen nenänpää on tuttu niin lauluista kuin Petterin englanninkielisestä nimestä Rudolf The Red-Nosed Reindeer. Mutta miksi kuono on punainen?

Näin joulun alla BMJ-julkaisun asiantuntijat ovat perehtyneet toden teolla siihen miksi Petterillä on juuri punainen kuono. Asia selvisi lopulta – tai ainakin yksi syy siihen – infrapunakuvista, joissa kuonon pää on todellakin punainen. Kuva nimittäin osoittavat, että punakuono ei ole pelkkä myytti.

Kuva: BMJ
Kuva: BMJ

Infrapunakuvan punainen väri tarkoittaa sitä, että kuono on muuta kehoa lämpimämpi. Siihen taas johti tutkijoiden mukaan se, että porojen kuonon päässä on poikkeuksellisen runsaasti verisuonia aivan pinnassa, joten ne pitävät kuonon lämpimänä ja kuono näyttää kuvassa punaiselta. Nimen alkuperä voi viitata juuri kuonon lämpöön, mutta nimen alkuperästä ei ole kuitenkaan täyttä varmuutta.