Tutkimus paljasti: Nämä joululahjat aiheuttavat suurimmat pettymykset

Lifestyle · Neea Jokinen

Joululahjojen ostaminen voi olla joillekin todella vaikeaa. Vaikka lahjojen antaminen toisille on upea asia, niin moni saattaa pettyä lahjapaperin alla piilevään esineeseen tai tavaraan. Nyt uusi tutkimus on paljastanut, mitkä lahjat aiheuttavat jouluna pettymyksen.

Britannian sydänjärjestön teettämän tutkimuksen mukaan E.L. Jamesin Fifty Shades -erotiikkatrilogian saaminen aiheuttaa eniten pettymyksen tunteita. Tutkimukseen osallistuneista 2.000 henkilöstä 26 prosenttia kertoi pettyvänsä syvästi, jos heidän saamastaan lahjapaketista paljastuu kyseinen hittikirjasarja.

Neljäsosa osallistuneista puolestaan kertoi pitävänsä huonona lahjana Lontoon olympialaisista kertovaa DVD-levyä. 20 prosentin henkilön hymy puolestaan hyytyy, jos lahjakäärön alta paljastuu painonpudotus-DVD. Neljänneksi epätoivotuin lahja on puolestaan jokin epämuodikas vaatekappale.

18 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi, ettei arvostaisi lahjaansa, jos sieltä paljastuisi ruma vaatekappale. Seitsemän prosenttia ei pitäisi myöskään huumorilla varustettua jouluista villapaitaa hyvänä lahjana. Jopa 66 prosenttia henkilöistä myönsi saavansa jouluisin ainakin yhden epätoivotun lahjan. Tutkimukseen osallistuneet henkilöt saavat pettymystä aiheuttavat joululahjat yleensä isovanhemmiltaan.

Sydänjärjestön mukaan ihmiset lahjoittavat heille paljon joulun jälkeen tavaraa. Yleensä lahjoitetut tavarat ovat olleet henkilöille epätoivottuja lahjoja. BHF-järjestön mukaan yleisimpiä lahjoitettuja tavaroita ovat muun muassa kynttilät, kylpyhuonetavarat, korut, kirjat ja DVD-levyt.

– Ihmiset käyttävät paljon rahaa ystäviensä ja perheensä lahjoihin, mutta joskus ne aiheuttavat pettymyksen. Ihmisten kannattaa lahjoittaa epätoivotut lahjat esimerkiksi hyväntekeväisyyteen, eikä roskikseen, järjestön edustaja Mike Taylor kertoi The Daily Mail -sivustolle.