Ohjaaja Juoppohullusta: ”Juha Berg on antisankarien antisankari”

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

28. joulukuuta saa Suomessa ensi-iltansa kovasti odotettu elokuvaversio huippusuosioon nousseista Juoppohullun päiväkirja -tarinoista. Elokuvan ohjaaja Lauri Maijala valitsi elokuvan pääosaan Joonas Saartamon, joka hoitaa roolisuorituksensa varsin suvereenisti.

Tarinoiden päähenkilö Juha Bergin seikkailuilla on oma vankka fanikuntansa, joka pitää Juhaa eräänlaisena pienen ihmisen sankarina. Miten hänet näkee ohjaaja Maijala?

– Elokuvassa nähdään tietenkin mun ja Joonas Saartamon tulkinta tästä hahmosta – Juha Vuorinen voi olla samoilla linjoilla. Se on nuori ihminen täynnä energiaa, täynnä voimaa käsivarsillaan. Juha haluaa tehdä asioita. Sen isä on kuollut, ei oo töitä, mutta me ei anneta tällaisia ratkaisuja sille, miksi Juha juo, Lauri Maijala kertoo Staralle.

– Leffassakin Juha sanoo jossain vaiheessa, ettei hän osaa mitään. Ihminen elää nykyään maailmassa, joka perustuu siihen, että sun pitää olla erikoisosaaja kaikessa. Ei riitä, että olet vain sinä. Ihminen alkaa uskoa tähän. Jos sitä luomisvoimaa ei voi kanavoida mihinkään, esimerkiksi laittaa työhön, perheeseen tai vaikka postimerkkien keräämiseen, niin silloin juuri helposti tartutaan pulloon, ohjaaja lataa.

– Kehitetään itselle sellainen teko-machous, jolla piilotetaan sitä ajatusta, että pitäisi pystyä katsomaan peiliin. Tää meininki ei ole pelkästään Vaasankadun hiippareilla, vaan se on kaikissa yhteiskuntaluokissa. Siten Juha Berg on eräänlainen antisankarien antisankari ja poikkeuksellinen hahmo.