Nokia saa kilpailijaltaan 50 miljoonan euron korvaukset

Digi · Stara.fi

Nokia ja RIM ovat viime viikolla sopineet patenttikiistansa. Yhtiöiden tiedoitteissa kerrottiin summia paljastamatta, että sopimuksen myötä RIM maksaa Nokialle aluksi kertakorvauksen ja tämän jälkeen jatkuvia maksuja tulevaisuudessa.

Nyt RIM on kertonut Yhdysvaltain arvopaperimarkkinavalvoja SEC:lle toimittamassaan dokumentissa kertasumman määräksi 50 miljoonaa euroa. Näin Nokia on saavuttanut jälleen kohtalaisen merkittävän voiton patenttipelissä. Edellisen näyttävän voittonsa se saavutti Applea vastaan, mutta toki sille virtaa tuloja patenteista tasaisesti koko ajan. Aiemmin Nokia on arvioinut, että se tienaa patenteistaan tuloja noin 500 miljoonaa euroa vuositasolla.

RIMin kanssa kiista liittyi Nokian omistamiin Wi-Fi-patentteihin. RIMin näkemyksen mukaan niiden olisi pitänyt kuulua yhtiöiden aiemman langattomien standardien essentiaalipatentit käsittävän sopimuksen alle, mutta Nokia oli eri mieltä. Ruotsalainen välimiesoikeus ratkaisi asian Nokian hyväksi, minkä jälkeen Nokia nosti RIMiä vastaan oikeusjutut nopeasti useissa eri maissa ja haki sen laitteita myyntikieltoon. Tämän jälkeen uusi sopimus syntyi varsin nopeasti ja sopimuksen myötä yhtiöt lopettavat kaikki keskinäiset oikeusjuttunsa.

RIMin jatkossa jatkuvasti maksettavien uusien korvauksien suuruutta ei ole paljastettu. 50 miljoonan euron heti maksettava kertasumma kuitenkin paikkaa jälleen omalta osaltaan Nokian ehtyvää kassaa. Kuluvan neljännen neljänneksen Nokia on lisäksi myynyt Espoon Keilaniemen pääkonttorinsa 170 miljoonalla eurolla suomaisille eläkeyhtiöille sekä saattanut päätökseen Vertu-luksuspuhelinten myynnin EQT-pääomasijoittajalle, epävirallisten tietojen kauppahinnan ollessa 200 miljoonan euron luokkaa. Vuoden 2012 kolmannen neljänneksen lopussa Nokian nettokassa oli 3,6 miljardia euroa.

Nokian ohella myös RIMin asema älypuhelinmarkkinoilla on muuttunut hyvästä heikoksi viime vuosien aikana ja sekin käy nyt selviytymistaistelua. RIM on ladannut panoksensa uusiin BlackBerry 10 -käyttöjärjestelmällisiin laitteisiin, jotka se tulee paljastamaan 30. tammikuuta.

Yhteistyössä Mobiili.fi.