Tiesitkö nämä terveysmyytit? ”Heikentää sperman tuotantoa”

Lifestyle · Neea Jokinen

Jotkut ihmiset ovat todella tarkkoja terveydestään ja henkilökohtaisesta hygieniastaan. Moni saattaa etsiä internetistä tietoa, jos tuntee esimerkiksi vartalossaan normaalista poikkeavia kiputiloja. Kauhutarinoiden lukeminen saattaa kuitenkin vain lisätä pelkoa terveydentilasta.

Nyt ChaCha-sivusto on koonnut yhteen kaikkien aikojen tunnetuimpia urbaaneja legendoja, jotka liittyvät ihmisen terveyteen. Yksi tunnetuimmista terveysmyyteistä liittyy nikamien naksautteluun. Sormiaan tai niskaansa naksauttelevat ihmiset ovat varmasti kuulleet joskus varoituksen sanasen toiminnastaan. Jotkut nimittäin uskovat, että esimerkiksi rystysten naksauttelu voi aiheuttaa niveltulehduksen.

Sivuston mukaan naksauttelijat voivat jatkaa tapaansa huoletta, sillä kyseessä on vain myytti, jota ei ole vahvistettu lääketieteellisesti.

Eräs toinen monien tiedossa oleva terveysmyytti on Mountain Dew -virvoitusjuoman väitetyt sivuvaikutukset. Taannoin maailmalla levisi väite, jonka mukaan Mountain Dew -virvoitusjuoma heikentää miesten spermantuotantoa. Myytin mukaan limonadin keltainen väriaine tekee merkittävää vahinkoa miehen siittiöille. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Erään terveysmyytin mainetta kantaa Visine-silmätipat. Rasittuneiden silmien virkistämiseen tarkoitettujen geelisilmätippojen väitetään nimittäin aiheuttavan ripulia, jos niitä sekoittaa juomaan. Elokuvissa on muun muassa nähty tilanteita, joissa henkilö laittaa silmätippoja ”vihollisensa” juomaan eliminoidakseen hänet kilpailusta esimerkiksi naisjahdissa.

On olemassa myös hedelmien siemeniin liittyvä terveysmyytti, jonka mukaan nielaistut siemenet alkavat kasvaa ihmisen vatsassa. Kyseessä on kuitenkin vain urbaani legenda, sillä tiettävästi kenenkään vatsaan ei ole kasvanut omenapuuta. Eräs tunnetuimmista terveysmyyteistä on purukumin nielaiseminen. Jotkut uskovat edelleen, että nielaistu purkka säilyy ihmisen vatsalaukussa vuosien ajan. Tarua!