Tiesitkö tämän? Kuuhun pystytettiin muistomerkki vuonna 1971

Viihdeuutiset · Stara.fi

Monet ikäihmiset muistavat vielä hyvin ensimmäisen kuulennon ja siitä seuranneen valtavan mediamylläkän. Lento ei kuitenkaan jäänyt viimeiseksi, sillä Kuussa käytiin vielä useita kertoja. Neljäntenä Kuuhun laskeutui 1. elokuuta 1971 Falcon-modulilla Apollo 15 -miehistö.

Monet muistavat tämän laskeutumisen erityisesti valokuvista, joissa kuun pinnalla ajetaan sähkökäyttöisellä ajoneuvolla. Apollo 15 -miehistö jätti kuuhun kuitenkin jotain erikoista, sillä samalla käynnillä Kuuhun pystytettiin ensimmäinen muistomerkki, Fallen Astronaut.

Kuva: NASA
Kuva: NASA

Belgialaisen Paul Van Hoeydonckin suunnittelema Fallen Astronaut on 8,5 senttiä pitkä alumiininen astronauttifiguuri, joka edustaa kaikkia avaruusprojekteissa menehtyneitä astronautteja ja kosmonautteja. Figuurin vieressä on laatta, jossa on kahdeksan amerikkalaisen astronautin ja kuuden neuvostoliittolaisen kosmonautin nimet. Kylmän sodan aikaisen salailun vuoksi laatasta puuttuvat kahden neuvostoliittolaisen, Valentin Bondarenkon ja Grigori Nelyubovin, nimet.