Haastattelussa Antti Tuisku

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Suomalaisen popkentän kärkinimiin on jo vuosikymmenen ajan kuulunut laulaja Antti Tuisku, joka on pystynyt pitämään imagonsa kiehtovan salaperäisenä koko uransa ajan. Musiikista, ulkonäöstä ja persoonasta ollaan montaa mieltä, mutta miehen kansansuosiota ei voida kiistää.

Henkilönä kaikkien kaveriksi aiemmin tunnustautunut Tuisku on lämmin ja helposti lähestyttävä. Kädenpuristus on vakaa ja katse terävä. Joidenkin mielestä Antti on Rovaniemen lahja Suomelle, toiset taas näkevät artistin muovisena purkkapopparina.

Muovista ei näy kuitenkaan jälkeäkään, kun poppari istuutuu vastapäätä ja keskittyy haastatteluun. Antti osaa olla läsnä.

”Etsimme nimenomaan laulajia”

Viime aikoina popkomistus on keskittynyt uuden albumin valmisteluun. Hänellä on näkyvä osa myös MTV3-kanavalla 9. maaliskuuta alkavassa KiDSing-ohjelmassa. Tuisku selventää Staralle haastattelussa, mistä sarjassa on kyse.

– KiDSing on aivan uusi kokonaan kotimaassa kehitetty formaatti, jossa etsitään 8 – 13 -vuotiaita lapsitähtiä. Laulajia nimenomaan. Vaikka kysymys on tuon ikäisistä lapsista, niin teemme silti koko perheen viihdeohjelmaa, Antti Tuisku kertoo.

– Voittaja solmii levytyssopimuksen Hyökyaalto Records -levymerkkini kanssa. Olen kilpailun jälkeen vahvasti auttamassa levyn teossa ja ohjaamassa siinä artistiuden alkumetreillä. Voittaja pääsee myös esiintymään mun 10-vuotisjuhlakiertueelle.

Putouksen esityspaikalla MTV3-kanavalla maaliskuussa nähtävä KiDSing-ohjelma on kiinnostanut hurjaa määrää varhaisnuoria. Kykyjenetsintäkilpailuun ilmoittautui enemmän hakijoita kuin esimerkiksi Idols-formaatissa on sen historian aikana nähty.

Ensimmäisenä koelaulupaikkana toimi taannoin Tampereen Särkänniemi, jonne ilmaantui yli viisisataa laulajan urasta unelmoivaa lasta. Koelaulut järjestetään myös Helsingissä ja Rovaniemellä. Yllättikö osallistujamäärä ohjelman päätuomarina nähtävää Tuiskua?

– Tavallaan ei yllättänyt. Meillä oli kaikilla syksyllä sellainen varovainen haave, että jos viisisataa hakijaa menee rikki, niin oltaisiin tosi tyytyväisiä. Nyt on mennyt yhteensä 1.700 hakijaa rikki, ja se on enemmän kuin missään aiemmassa kykyjenetsintäkilpailussa Suomessa. Voicet, Idolsit, Talentit – tämä on nyt pyyhkinyt niiden ohi, kertoi artisti.

– Tämän päivän maailmassa internet on hyvin vahvassa asemassa jokaisen lapsen ja nuoren elämässä. Tieto, musiikkivideot ja kaikki mahdolliset jutut on koko ajan nopeammin saatavilla. On ollut tosi vahva fiilis, että tämän päivän 8 – 13 -vuotiaat ovat paljon tietoisempia ja jotenkin enemmän perillä siitä, millaista musiikkia he haluaisivat esittää. Ja he ovat rohkeampia, kehuu Antti silmät loistaen.

– Tällaista formaattia ei ole Suomessa aikaisemmin ollut, missä tuon ikäisillä ihmisillä olisi mahdollisuus päästä näyttämään omat kykynsä. Se on varmasti se syy, minkä takia tämä nyt liikuttaa niin suurta ihmismäärää. Tätä on oikeasti odotettu!

”Lapsia ei saa aliarvioida”

KiDSing-ohjelmassa näkyvässä osassa ovat myös alaikäisten kilpailijoiden perhe ja ystävät. Tukijoukot tuovat viihdesarjaan mukaan lämpöä ja tunnelmaa. Antin mukaan formaatissa on jo sen luomisvaiheessa pyritty ottamaan huomioon se, että kilpailijat ovat lapsia.

– Ohjelman henki lähtee positiviisen kannustamisen kautta. Me haluammekin, että tästä tulee jokaiselle ikimuistoinen päivä, pääsi hän sitten jatkoon tai ei.

Tuiskun oma tähteys lähti ikimuistettavaan nousukiitoon ensimmäiseltä Idols-kaudelta vuonna 2004. 18-vuotiaalla laulajanalulla oli tuolloin vastassaan tuomaristo, joka ei siekaillut tylyissäkään kommenteissa, mikäli kokelaan esitys ei heitä miellyttänyt. Millainen tuomari Antti itse aikoo olla, kun esiintymispaikan ottavat nuoremmat kokelaat?

– Olen itse todella paljon miettinyt sitä. Koen, että lapsia ei saa aliarvioida. Tuonkin ikäiset lapset ovat yllättävän valmiita kuulemaan myös kritiikkiä, muistuttaa tähtituomari.

– Koen omaksi velvollisuudekseni antaa sellaisia ohjeita, mitkä ovat edesauttamassa heidän musiikillisen kehityksensä etenemistä. Olen tehnyt ajatustyötä paljon sen kanssa, että miten olla kriittinen, mutta samalla positiivinen ja lempeä. Aina on mahdollista, että kritiikin antaminen saatetaan kokea inhottavana asiana, pohtii Tuisku.

– En voi luoda itseni päälle mitään tuomarin viittaa. Ainut tapa, miten pystyn olemaan tuossa pestissä on se, että yritän olla mahdollisimman paljon oma itseni. Avoin, auki ja sydän edellä. Sanon sen, mitä minulle tulee mieleen esityksestä ja lähden siitä lähtökohdasta, että kaikessa on jotain hyvää, kertoi poppari.

– Tiedän itse sen, miltä tuntuu esiintyä tuomareiden edessä ja se ei ole kauhean herkullinen tilanne. Sen takia haluan olla omalla läsnäolollani auttamassa lasten tilannetta, ettei heidän tarvitsisi jännittää minua, ja että he pystyisivät esiintymään rennosti.

”Genrellä ei ole mitään merkitystä”

Koko perheen yhteinen KiDSing-ohjelma summannee melko tarkasti sen, millainen musiikki sytyttää 8 – 13 -vuotiaat. Antilta onkin kysytty, kelpaako tuomareille muukin genre kuin popmusiikki. Eräässä haastattelussa Tuisku ehti jo kertoa odottavansa teinitähti Robinin kappaleita koelauluissa.

– Sellainen korjaus, että en oo tarkoittanut, että odotan kuulevani erityisesti Robinia. Olen ajatellut, että oletettavasti tulen kuulemaan hänen musiikkiaan, koska hän on niin suuressa huudossa tuon ikäisten keskuudessa, tähdentää poptähti.

– Multa on paljon muutenkin kysytty sitä, että haetaanko me jotain tietynlaista tyyliä. Voin puhtain sydämin todeta, että mulle on tuomarina henkilökohtaisesti tärkeintä se, että lapsi itse tietää, mitä hän haluaa laulaa. Ketään ei olla väkipakolla laittamassa mihinkään muottiin.

– Odotan ennen kaikkea sitä, että näen varmoja, valmiita esiintymisiä, jotka koskettavat mun sydäntä ja menevät ihon alle. Silloin genrellä ei ole mitään merkitystä. Toivoisin, että tulisi biisejä mahdollisimman monesta genrestä. Kävin itse asiassa vähän salakuuntelemassa ja katsomassa, niin siellä oli pikku-Cheekkejä jo räppäämässä ja jotain pieniä Ari Koivusia rokkaamassa, kertoo poptähti.

– Kuulin, että parissa huoneessa oli ollut joitain määriä Antti Tuisku -faneja ja laulettu mun kappaleita. En ole sitä ajatellut sen enempää. Laulutaitoa vaaditaan, sitähän mä eritoten huomioin. Ei sillä biisillä ole niin paljon väliä.

Tuisku kertoo olevansa kiinnostunut löytämään lapsimassasta poikkeuksellisen lahjakkaita yksilöitä. Mies kertoi käyneensä ennakkoon jonkin verran tulleita hakemuksia läpi. Kuvatuista lauluesityksistä näkyy hänen mukaansa kilpailun kova taso.

– Olen ollut äimänkäkenä siitä tasosta, että minkälaisia lahjakkuuksia täältä löytyy tuon ikäisten keskuudesta. Odotukset ovat korkealla. Voi olla hankalakin päästä jatkoon, tokaisee Antti, ja muistuttaa samaan hengenvetoon, ettei hänelle itselleenkään laulajan ura avautunut ensimmäisillä yrityksillä.

– Olen pyrkinyt 8 – 12 -vuotiaana kolmeen eri laulukilpailuun, Tenavatähteen, Teinitähteen ja Karuselliin, enkä ole päässyt edes alkukarsintoihin. Olen siis elävä esimerkki siitä, että jos onni ei natsaa tällä kertaa, niin ei kannata lakata yrittämästä, koska koskaan ei ole liian myöhäistä. En minäkään silloin päässyt, vaan mun oli tarkotus tulla esiin vasta myöhemmin.

”Koulukiusaaminen jätti jäljet”

Antti Tuiskun taival poptähteyteen ja suomalaisten suosikkilaulajaksi on käynyt monenlaisia vaiheita. Asioita on vaikea ottaa itsestäänselvyytenä, kun menneisyydessä on myös rankkoja kokemuksia. Aina Antti ei ollut niin itsevarma esiintyjä.

– Mua ruvettiin kiusaamaan koulussa ala-asteen loppuvaiheessa aika paljon, ja se jätti muhun sellaiset jäljet, että mulla loppui esiintyminen seinään. En esiintynyt koskaan yläasteella, enkä lukiossa missään tilaisuuksissa. Opettajat tiesi, että mä tykkään ja osaan laulaa, ja he yrittivät saada mua mukaan.

– Olin kuitenkin niin lukossa, etten uskaltautunut esiintymään. Seuraavan kerran esiinnyin vasta Idolsin koelauluissa. Tiedän, että täälläkin on varmasti sellaisia lapsia, joita saatetaan musiikkiharrastuksen takia kiusata koulussa. Jos jotain tekisin toisin, niin jälkikäteen ajatellen olisin halunnut esiintyä jo aikaisemmin, etten olisi antanut sille kiusaamiselle niin paljon valtaa.

– Haluankin kannustaa näitä pieniä ihmisiä kuuntelemaan omaa ääntä ja toivon, että he menevät sitä kohti tosi rohkeasti ja reippaasti. Kaikki nämä ihmiset, jotka ovat tänne tänään tulleet, ovat rohkeampia kuin yksikään niiden kiusaajista.

Rovaniemen musiikkiylpeys on julkaissut uransa aikana kahdeksan studioalbumia ja yhden kokoelmalevyn. Popparilla on syytä taputtaa itseään olalle, sillä hänellä on takanaan kymmenen vuotta ihmisten viihdyttämistä.

Kun monet Idols-tähdet ovat jääneet muutaman levyn ihmeiksi, Tuiskun karisma puree yhä. Idolinsa Madonnan lailla hän on pyrkinyt laajentamaan repertuaariaan, kehittämään itseään taiteellisesti ja tekemään esiintymisistään näyttävän lavashow’n.

Monelle voi tulla yllätyksenä miten paljossa hymypoika on ottanut omaa uraansa haltuun myös bisnesmielessä. Hän perusti viimeisimmäksi oman Hyökyaalto Records -levy-yhtiön, joka toimii Warner Music Finland -levy-yhtiön alaisuudessa. Nyt artistia työllistää KiDSing-ohjelman lisäksi keväällä julkaistava albumi.

– Tällä hetkellä teen tosi tiiviisti edelleen tuota mun uutta albumia, joka ilmestyy toukokuussa. Tulin juuri lauantaina Egyptistä kuvaamasta mun uutta musiikkivideota, joka saa ensinäytön 18. helmikuuta. Samana päivänä tulee sitten radiosoittoon tämä mun ensimmäinen sinkku. Oikeastaan toukokuun levyjulkaisua kohti tässä koko ajan mennään. Silloin, kun en ole näissä KiDSing-hommissa, olen koko ajan studiolla.

Popkomistus on pitänyt tähän mennessä salassa uuden levyn ja sen ensimmäisen singlen nimen. Starallekaan Antti ei suostu asiaa lipsauttamaan, vaan kertoo sen sijaan tulevan vuoden suunnitelmistaan.

– Kesän olen halunnut tietoisesti rauhoittaa. Siellä on joitain festarikeikkoja. Syksyllä juhlakiertueella tullaan Tampereellekin, vinkkaa mies.

– Syksyn konserttirundin suunnittelu ja siihen treenaaminen on iso juttu tanssijoitten, bändin ja kaiken mahdollisen kanssa, koska mulle on tärkeää tehdä siitä poikkeuksellisen iso show. Normaalia keikkaa hienompi, pohtii poppari.

– Kiertue vaatii myöskin aikaa suunnitteluun ja treenaamiseen, joten siksi minulla on tuo kesä hiljaisempi. Syksyllä lokakuussa se starttaa ja sitten mennään ihan jouluun asti tosi tiiviissä aikataulussa. Oisko siinä juhlakiertueella jotain 30 paikkakuntaa, laskeskelee tähti.

”Sisälle 80-luvun musiikkiin”

Tuiskun faneja kiinnostaa luonnollisesti miltä tuleva albumi kuulostaa. New York -albumille Antti haki aikanaan inspiraatiota musiikillisen esikuvansa, Madonnan, musiikista. Myöhemmillä levyillä soundi kääntyi aikuismaisempaan poppiin.

– Tätä levyä on ollut tekemässä Korkeamäen Hannu ja Riihimäen Antti. Me mentiin sisälle 80-luvun musiikkiin. Ollaan sitä kuunneltu ja sieltä poimittu viittauksia. Blondieta, Bonnie Tyleria… Kertoo laulaja.

– Me ollaan menty niin kauas tuonne 80-luvulle, koska koen petollisena sen, jos lähtee hakemaan viittauksia tämän päivän musasta. Jos joku kappale soi tänä päivänä radiossa, niin se on puolen vuoden päästä jo vanhaa. Sen takia on paljon mielenkiintoisempaa lähteä kauemmas historiaan kuuntelemaan mitä siellä on tehty.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että mulle olisi tulossa mikään kasarilevy. Musiikin kuuntelu on ollut enemmän tapa tyhjentää omaa päätä, ja lähestyä levyn tekemistä avoimin mielin. Tämä tulee olemaan paljon positiivisempi albumi ja tanssittavampi kuin yksikään sitten New Yorkin jälkeen. Sillä tavallakin palaan ajassa taaksepäin, että tuoreessa albumissa on eniten New York -levyn vivahteita.

Omassa arjessaan Antti kertoo kuuntelevansa musiikkia minimaalisen vähän. Poppari kuuntelee mieluusti radion puhekanavia, koska haluaa pitää mielensä auki musiikillisten inspiraatioiden suhteen. Valtavirtamusiikki ei kiinnosta, koska se voisi vain hänen mukaansa ”tukkia kanavat”. Sen sijaan ihmissuhteistaan tähti ammentaa aiheita popmelodioidensa sanoituksiin.

– Suurin inspiraation lähde on mun oma elämä ja ihmiset mun ympärillä. Mulle on tärkeätä, että lauluissa kuuluu mun elämänkatsomus, näkemys ja kokemus. Ne on mulle itsellenikin kiinnostavampia tulkita, kun niissä on oma sielu mukana. Intensiteetti on erilainen.

– Madonna toimii silti sytyttäjänä edelleen. Mun mielestä sen viimeisin MDNA-levy on ollut tosi freesi. Mut mitä vähemmän pyrkii ottamaan tietoisesti ottamaan inspiraatiota jostain, sen todennäköisemmin siitä tulee oman kuuloista.

”Musiikki on mulle henki ja elämä”

Harva artisti on saanut kokea samanlaista ”tuiskutusta” lähes koko uransa ajan kuin Antti. Musiikkipiireissä miestä ei ole popsoundin takia arvostettu, minkä lisäksi ihmisten mielipiteet ovat jakautuneet radikaalisti. Pitkällä tähtäimellä Tuisku on kuitenkin se Idols-formaatista pongahtanut artisti, joka on jaksanut todella kiinnostaa yleisöä. Miten tämä on mahdollista?

– Et ole ainoa, joka kysyy tuota. Siihen mun on hirveen vaikea vastata. En voi tietää, että mikä minussa on sellaista, että ihmiset haluavat vuosi toisensa jälkeen tulla katsomaan keikoille. Toivoisin, että yksi syy olisi siinä, että olen kova tekemään töitä, Antti Tuisku kertoo Staralle.

– Musiikki on mulle henki ja elämä. Laulujen kirjoittaminen ja esittäminen ihmisten edessä on sellaista, etten voi verrata sitä mihinkään muuhun. Se ei oo mulle työtä, vaan se on ilmaa, jota hengitän. Silloinkin, jos olen lomalla tai mulla on jotain välivuoden tyyppistä hässäkkää, ne musiikkiasiat pyörii koko ajan mun päässä. Se on elämäntapa, joka inspiroi. Teen töitä koko ajan ja suunnittelen uusia kuvioita, jotta kehittyisin mahdollisimman paljon, vakuuttaa Antti.

– Tärkeätä on se, etten aliarvioi omaa yleisöä. Aina kun tulen uuden levyn kanssa, niin haluan, että mulla on joku uusi juttu. Nyt olen esimerkiksi lähdössä kahden viikon päästä Ouluun pidemmäksi aikaa treenaamaan mun tanssijoiden kanssa uusia koreografioita ja kaikkea mahdollista. Haluan kehittää itseäni eri osa-alueilla, jotta pystyisin olemaan kokonaisvaltaisesti sellainen artisti, joka koskettaa iästä ja sukupuolesta huolimatta isoa kuulijakuntaa, kertoo laulaja.

– Olen myös kokenut sen, kun vuonna 2008 mun keikoilla ei käynyt ihmisiä ja mun levy ei myynyt samalla tavalla. Ihmisiltä tuli tosi paljon kritiikkiä. Olen kokenut vahvasti myös tämän alan varjopuolen. Sen takia arvostankin joka ikistä keikkaa, jonne on yksikin ihminen tullut katsomaan mua. Tosi nöyrin mielin olen mielissäni siitä, että joku on oikeasti tullut sinne. En ota asioita itsestäänselvyytenä.

Kymmenen vuotta suomipopin huipulla on juhlimisen arvoinen seikka kenelle tahansa artistille. Antti on nähty musiikin lisäksi elokuvissa, televisiossa ja jopa musikaalin pääosassa. Uran huippukohta on hänen mielestään silti vasta vielä edessäpäin.

– En halua antaa liian suurta painoarvoa tälle kymmenelle vuodelle, koska jos se on itsestäni kiinni, tulen tekemään tätä hommaa ainakin seuraavat 20 vuotta. Luulen, että mun high lightit on toivon mukaan vielä edessä päin.

– Yleisesti ottaen se yllättää mua edelleen vuosi toisensa jälkeen, että mun keikat on loppuunmyytyjä. Viime jouluna tehtiin esimerkiksi kuukauden mittainen joulukiertue. Olin ollut vuoden pimennossa, eikä kukaan ollut kuullut musta mitään. Kyllä mä joka kerta pelkään, että tuleeko sinne keikalle yhtään ketään. Se on high light mulle, kun pääsen esiintymään, oli tilanne tai tilaisuus mikä tahansa, kertoi Antti Tuisku Staralle haastattelun päätteeksi.

Anna Poikkimäki