Jymy-yllätys: Viina humalluttaa nopeammin kevytlimujen kanssa

Lifestyle · Tim Isokivi

Sokeria esimerkiksi laihduttamisen vuoksi välttävät ihmiset ostavat yleisesti virvoitusjuomansa sokerittomana, keinotekoisesti makeutettuna. Tämän vuoksi useiden baarien ja yökerhojen juomasekoitukset on mahdollista saada myös sokerittomiin kevytjuomiin tehtynä.

Tuore tutkimus paljastaa yllättävän sivuvaikutuksen alkoholittomien juomien käyttämisessä alkoholin mikserinä. Alcoholism: Clinical & Experimental Research -tukimuksen mukaan sokerittomat juomat saattavat nimittäin nopeuttaa humalatilan saavuttamista. Tutkimuksessa selvisi, että niin kutsuttujen dieettijuomien käyttäjät puhalsivat alkometriin suuremman promillemäärän. Lisäksi he tiedostivat suuremman humalatilansa huonommin ja heidän reaktionopeutensa oli hitaampi.

Selitys tulokselle on yksinkertainen. Tutkijoiden mukaan juomien sokeri toimii samaan tapaan kuin alkoholin nauttimisen ohessa syöty ruoka. Aktiivinen ruoansulatus hidastaa alkoholin imeytymistä verenkiertoon. Vatsa käsittelee sokerilla makeutettuja juomia ruoan tavoin, kun taas sokerittomat juomat liikkuvat elimistössä nopeammin.

Tutkimukseen osallistuneet vapaaehtoiset joivat alkoholia valmiiksi tyhjään vatsaan. Men’s Fitness -lehden mukaan toinen samankaltainen tutkimus on kuitenkin osoittanut, että tulokset ovat vastaavanlaisia myös tavanomaisena baari-iltana alkoholia sokerillisten ja sokerittomien virvoitusjuomien kanssa nauttineiden ihmisten keskuudessa.