Haastattelussa sketsikuningas Aku Hirviniemi

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Putous-ohjelman tähti ja sketsiviihteen uusi messias Aku Hirviniemi on tällä hetkellä näyttelijä, jolla on paljon kysyntää. Viikoittaisen Putous-annoksen lisäksi häntä nähdään tänä keväänä myös valkokankaalla.

Aku Hirviniemellä on rooli uudessa 21 tapaa pilata avioliitto -komediassa, jota tähdittävät hänen lisäkseen nuoret eturivin näyttelijät Armi Toivanen, Pamela Tola, Riku Nieminen ja Essi Hellén. Stara kävi katsastamassa Johanna Vuoksenmaan ohjaustyön ja otti samalla Hirviniemen haastatteluun. Pyysimme Akua avaamaan muutamalla sanalla roolihahmonsa syvyyksiä.

– Näyttelen tuollaista Jounia, jolla on vähän suunta hakusessa. Hän on ajautunut hirveän naisen kanssa parisuhteeseen ja tätä hirveää naista näyttelee Pamela Tola. Se Jouni on vähän vietävissä, Aku Hirviniemi kertoo Staralle.

– Jossain vaiheessa tapahtuu sitten asioita, jotka muuttavat hänen elämänsä. En voi paljastaa enempää, menkää katsomaan elokuva.

”Vähän kuin esittäisi itseään”

8. helmikuuta ensi-iltansa saava komediaelokuva kertoo tohtoriväitöskirjaa tekevästä, Armi Toivasen esittämästä sinkkututkijasta, joka pyrkii todistamaan työnsä avulla avioliiton olevan luonnoton tila. Akulla on rooli tutkijan assistenttina, joka tasapainottelee omassa liitossaan. Löytyikö rooliin peilauspintaa Hirviniemen omasta parisuhteesta?

– Olen avoliitossa, ja olen ihan onnellisessa suhteessa toisin kuin Jouni. Sinänsä tämä Jounin vietävissä oleva rooli oli helppo, että vähän kuin esittäisi itseään, näyttelijä kertoo.

29-vuotias näyttelijä on näytellyt elokuvien ohella myös teatterissa ja televisiosarjoissa. Varsinainen suuri julkisuus koitui Aku Hirviniemen osaksi Putous-viihdeohjelman myötä, kun kevään 2010 aikana hän hurmasi koko kansan Marja Tyrni -sketsihahmollaan.

Sittemmin myös Timo Harjakainen ja Usko Eevertti Luttinen sekä Hirviniemen uusin hahmo Samppa Linna ovat naurattaneet television katsojia. Miten Aku on omasta mielestään onnistunut yhdistämään yksityiselämänsä ja julkisuuden?

– Ihan hyvin. Oot varmaan lööpeistä lukenut, Hirviniemi toteaa lyhyesti.

Aku viitannee kolmen viikon takaisiin tapahtumiin Venla-gaalan jatkoilla. Hirviniemi on ollut tauotta lööppien keskipisteenä hermostuttuaan humalassa toimittajaan ja telottuaan tämän autoa Venla-patsaalla. Haluaako mies vielä kommentoida asiaa?

– No se on kyllä käsitelty. Mutta mä pysyttelin tuolta Jussi-gaalasta pois, niin pysyi palkinnot ja auton ikkunat ehjinä.

Hirviniemi ratkaisi asian vastikään julkisella anteeksipyynnöllä, jolloin hän välttyi mahdolliselta tuhansien eurojen laskulta. Hän ei suinkaan ole ainoa julkista työtä tekevä henkilö, joka on raivostunut tungetteleville toimittajille.

Maailmalla vastaavaa näkee enemmän, kun paparazzit ovat näyttelijöiden kintereillä jatkuvasti kameroineen. Kysyimmekin Akulta, mikä on hänen mielestään julkisuuden henkilön vastuu vastaavassa tilanteessa.

– Riippuu vähän julkisuuden henkilöstä. Nyt tuli niin vaikea kysymys, että en kommentoi. Voi tulla liian vastuuton vastaus.

”Kaksimielisyydet syntyvät alitajunnassa”

Harva ohjelma on saavuttanut televisiossa niin valtaisaa katsojasuosiota kuin jo neljättä kauttaan jatkuva Putous-viihdesarja. Moni ohjelman katsoja varmasti miettii, miten nuoret tähdet luovat koomiset hahmonsa Vuoden sketsihahmo -kilpailuun.

– En mä oikeastaan tuohon osaa sanoa… Mulla ei ole mitään semmoista puutarhavajaa, minne mä sulkeudun niitä kehittelemään, lohkaisee Aku.

– Aina kun Putous tulee, niin prosessi on aivoissa päällä, että mikä ois hahmon kannalta hauskaa. Valmistaudun myös joka lauantai lähetykseen. En osaa sanoa, miten niitä kehittelen. Tuolla jossain alitajunnassa ne kaikki kaksimielisyydet syntyvät.

Tällä hetkellä Putous-ohjelmaa villitsee tamperelainen Sanna-Raipe Helminen -hahmo, jota tulkitsee Armi Toivanen. Akun turkulaisittain iskurepliikkejä vääntävä Samppa Linna on myös herättänyt suosiota, eikä vähiten luotaantyöntävän ulkomuotonsa takia.

– En nyt tiedä suosiosta, sehän oli viime lauantaina jo pudotusuhan alla. Voi olla, että meikäläinen on raittiissa jo ensiviikolla.

Baareissa viihtyvä sketsihahmo on monen mielestä kuin karikatyyri supliikeista turkulaisjulkkiksista, Jethro Rostedtista ja BB-Kakista. Varmasti turkulaiset sentään osaavat arvostaa hahmoa?

– Tuskinpa, Aku toteaa lakonisesti.

”Marja Tyrniä pyydettiin eroottisiin alastonkuviin”

Aku Hirviniemi on tehnyt lähivuosina myös hyvää tiliä. Hänen on uutisoitu tienanneen vuonna 2011 pesteistään lähes 140.000 euron vuositulot, mikä lähentelee pääministerin vuosipalkkiota. Tähän lienee vaikuttanut tähden ahkera keikkailu sketsihahmojen merkeissä.

– Tulee paljon tarjouksia. Luttistahan pyydettiin jopa vihkimään aviopareja ja kastamaan lapsia. Joissakin häissä olen Luttisena tehnytkin keikkaa, mutta enemmänkin ne on ollut tutuille, kommentoi koomikko.

– Keikkailen eniten tuolla Harjakaisella, koska on aika paljon harjannostajaisia ja rakennusalan pippaloita. Ohjelmakauppa.fi – sieltä löytyy! Tuli mainostettua tässä samalla.

Keikkoja on Hirviniemen työhistoriassa mahtunut moneen makuun. Mies myöntää saaneensa joitain varsin omituisiakin tarjouksia.

– Se ei ollut keikkatarjous, mutta Marja Tyrniä pyydettiin eroottisiin alastonkuviin Hymy-lehteen. Luttisena erikoisinta oli varmaan se pyyntö, että tule kastamaan meidän lapsi. On se aika erikoinen, kertoo mies.

– En ottanut sitä vastaan. Mulla oli silloin jotain muuta.

”Olin yläasteella luokan pelle”

Kaikkeen ei kiireisen näyttelijätähden pidäkään suostua. Ilmeettömillä kasvoilla vitsejä laukova Hirviniemi vaikuttaa kiehtovan monimutkaiselta persoonalta. Olisi helppo kuvitella, että hän oli samanlainen karismaattinen vitsiniekka myös nuorempana.

– Olin sellainen aika hiljainen, aloittaa Aku, ja tervehtii nyökäten ohi kävelevää vastanäyttelijäänsä, Armi Toivasta.

– Olin minä ehkä luokan pelle joskus myöhemmin yläasteella. Se tuli varmaan enemmän teatteriharrastuksen myötä. Olin vähän ujo, en ehkä pystynyt itseäni ilmaisemaan kaikkein raikkaimmin, kertoo koomikko.

– Kun aloitin Riihimäen nuorisoteatterissa, niin siellä sitten pääsin roolin kautta esiin. Äiti pakotti, en olisi halunnut mennä. Se sanoi, että pitää pojalla olla kuitenkin joku sosiaalinen harrastus. Kyllä minä sitten yläasteella ja lukiossa olin pelle. Kun en osannut lätkää pelata, niin jollain yritin tyttöjä hurmata.

Onnistuiko hurmaaminen näyttelijän elkeillä?

– Eipä juuri.

”Media pystyy muokkaamaan ihmisten mielikuvaa”

Ujosta nuorukaisesta kasvoi sittemmin koko kansan tuntema vitsitykki, joka taitaa mestarillisesti tilannekomiikan televisiolähetyksissä ja teatterin lavalla. Kuinka lähellä tuo kuva on aitoa Akua – tuntevatko ihmiset miehen roolien takana?

– En mä usko. En osaa tuohon nyt sanoa mitään. Mä en nyt mainitse nimiä, mutta eräs henkilö, joka on paljon lööpeissä, on sanonut, ettei hän tunnista itseään siitä kaikesta julkisuuskuvasta, kertoi miestähti.

– Media ja lehdet pystyvät muokkaamaan ihmisten mielikuvaa kuka henkilö todellisuudessa on. Toisaalta se on aina ollut näin ja tulee varmaan aina olemaan. Se kuuluu tähän leikkiin.

Julkisuuteen kuuluu tosiaan monenlaisia puolia, johon tuovat oman mausteensa myös kadulla vastaantulevat ihailijat. Moni suomalaiskoomikko joutuu hokemaan kuuluisia repliikkejään vapaa-ajallakin. Aku ei ole tästä poikkeus.

– Kyllä ihmiset huutelevat välillä, että heitä joku tsoukki tai sano firman piikkiin. Mutta yleensä sanon siihen, ettei teillä ole tarpeeksi fyrkkaa siihen, tokaisee mies, ja esittää vielä humoristiset terveisensä Staran lukijoille.

– Menkää katsomaan 21 tapaa pilata avioliitto – elokuva, josta ei tässä haastattelussa juurikaan puhuttu, vinkkaa Aku Hirviniemi haastattelun päätteeksi.

Anna Poikkimäki