Apple menetti oikeudet nimeen – tältä iphone näyttää Brasiliassa

Digi · Tim Isokivi

Teknologiajätti Applen iPhone-matkapuhelimet kuuluvat maailman tunnetuimpien ja myydyimpien älypuhelimien joukkoon. Nyt Apple on kuitenkin menettänyt oikeudet iPhone-nimen käyttöön Brasiliassa.

Syynä maailmankuulun tuotenimen menettämiselle on se, että brasilialaisen elektroniikkayhtiö Gradiente ehti jo vuonna 2008 rekisteröimään tavaramerkin ”iphone” kokonaan pienillä kirjaimilla kirjoitettuna. Telegraph-lehden mukaan yhtiö toi omat iphone-älypuhelimensa paikallisille markkinoille viime vuoden joulukuussa.

Kuva: Gradiente
Kuva: Gradiente

Nimen ohella puhelinten samankaltaisuudet ovat varsin vähäiset. Gradienten älypuhelin käyttää Applen kilpailijan Googlen Android-käyttöjärjestelmää. Gradiente iphone Neo One on myös teknisiltä ominaisuuksiltaan kaimaansa alkeellisempi. Hintaakin laitteella on tosin vain murto-osa Applen vastaavasta, sillä puhelin maksaa noin 210 euroa.

Gradiente haki tavaramerkkiä iphone-nimelle vuonna 2000. Lehdistötiedotteensa mukaan yhtiö osasi jo tuolloin ennakoida älypuhelinten tulon mullistavan matkapuhelinmarkkinat. Päätös ei estä Applea myymästä omaa puhelintaan Brasiliassa iPhone-nimellä. Tavaramerkki kuitenkin tekee selväksi sen, että nimen oikeudet kuuluvat maassa Gradientelle, kertoo maan patenttiviraston edustaja Marcelo Chimento.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Apple joutuu vaikeuksiin iPhone-tuotenimen kanssa. Vuonna 2007 Cisco Systems -niminen yhtiö nosti kanteen Applea vastaan. Yhtiö oli nimittäin omistanut oikeudet iPhone-nimeen jo vuodesta 2000 lähtien. Tapaus sovittiin myöhemmin oikeuden ulkopuolella.