Tutkimus kumosi myytin: Tällaisten parien suhde kestää heikoimmin!

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Ihmisen pariutuminen on eräs kiinnostavimpia arkielämän mysteerejä. Tutkijat pyrkivät edelleenkin selvittämään, mikä saa henkilön rakastumaan tietynlaiseen ihmiseen. Joskus ihmisten suhteissa on havaittavissa myös tietty psykologinen kaava.

Nyt uusimmassa Kolumbian yliopiston tutkimuksessa on selvitetty uusia faktoja ihmisten pariutumiskäyttäytymisestä. Tuttu vastakohdat vetävät puoleensa -sanonta saattaa hyvinkin olla oikeilla jäljillä onnellisuuden suhteen. Tutkijoiden mukaan monet ominaisuuksiltaan vastakkaiset parit pysyvät nimittäin pidempään yhdessä.

Tutkijat haastattelivat kolmen vuoden aikana 732 miestä ja naista heidän parisuhteistaan. Tutkimukseen osallistuvista tehtiin psykologiset profiilit, joilla kartoitettiin heidän suhteidensa intiimiyttä, sitoutumista, tyytyväisyyttä sekä erojen ja masennuksen määrää. Tuloksien mukaan vähiten onnekkaimpia yhdessä olivat toisiaan muistuttavat pariskunnat.

Tutkijoiden mukaan fyysisesti ja henkisesti liian samankaltaiset parit eivät kykene muodostamaan niin kestäviä suhteita kuin ne rakastavaiset, joilla on merkittäviä eroavaisuuksia keskenään. Teoria pätee esimerkiksi moniin Hollywoodin unelmapareihin, jotka eivät ole kyenneet ilmiselvästä kemiasta huolimatta olemaan yhdessä loppuelämäänsä.

Heihin kuuluvat esimerkiksi Richard Burton ja Elizabeth Taylor sekä Brad Pitt ja Jennifer Aniston. Tutkimuksen mukaan läheisimpiä pareja olivat ne, joilla oli joitain eroja ja yhtäläisyyksiä. Kumppanit eivät kuvailleet liittoaan läheisimmäksi, mutta he kertoivat olevansa onnellisia sillä tavoin.

– Läheisyys ei ole välttämättä asian ydin. Onnellisuuden kannalta on tärkeää olla toista niin lähellä kuin hyvältä tuntuu, vaikka se ei olisikaan kauhean lähellä. Intiimiyttä janoavat ihmiset eivät pärjää pidemmän päälle etäisyyttä haluavien ihmisten kanssa, kertoi professori David Frost Daily Mail -lehdelle.