Tutkijat: Venäjän meteoriitti suurin 100 vuoteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Viime viikolla meteoriitin uutisoitiin pudonneen maahan Venäjällä. Meteoriitti ilmestyi taivaalle Venäjän Uralin seudulla, ja havaintoja tehtiin myös Tseljabinskin, Jekaterinburgin ja Tyumenin kaupungeissa. Meteoriitti aiheutti voimakkaan räjähdyksen, jonka seurauksena esimerkiksi lähialueiden rakennuksen ikkunat särkyivät.

Tutkijoiden mukaan kyseessä oli suurin maahan pudonnut meteoriitti yli 100 vuoteen. NASA arvioi meteoriitin halkaisijan olleen noin 17 metriä ja sen massan olleen noin 10.000 tonnia. Kivenjärkäle räjähti noin 19 – 24 kilometrin korkeudessa. Verkossa parhaillaan leviävän videon perusteella Venäjän ilmavoimat mahdollisesti räjäytti sen ohjuksellaan. Räjähdyksen voima vastasi suunnilleen viittätoista Japanin Hiroshimaan toisessa maailmansodassa pudotettua ydinpommia.

Meteoriitti synnytti noin 15 metrin levyisen kraaterin Tseljabinskin kaupungin ulkopuolella sijaitsevan järven jäähän. Associated Press -uutistoimiston mukaan tutkijat ovat löytäneet alueelta lukuisia pieniä kivenkappaleita, joiden uskotaan olevan peräisin meteoriitista. Sukeltajat tutkivat myös järven pohjaa, joka on kuitenkin erittäin mutainen.

Vastaavanlaiset meteoriitti-iskut ovat NASA:n tutkijoiden mukaan varsin harvinaisia. Vuonna 1908 Venäjällä tapahtui samankaltainen räjähdys, kun meteoriitti räjähti Siperiassa sijaitsevan Tunguskan joen yläpuolella. Räjähdys kaatoi tuolloin puita jopa 2.137 neliökilometrin alueelta. Tutkijat uskovatkin tämän mittakaavan törmäyksien tapahtuvan noin sadan vuoden välein.